Premierul Dăncilă a aflat că producătorii de energie pe cărbune au o piatră de moară la gât prin plata certificatelor verzi şi de carbon

Senatorul de Gorj, Florin Carciumaru, presedintele Comisiei de administratie publica si administrarea teritoriului din Senatul Romaniei, a depus, la Senat, o declaratie politica legată de situaţia certificatelor verzi la producătorii de energie pe cărbune. Între aceştia se află şi Complexul Energetic Oltenia care achită certificate verzi pentru energia folosită în procesul de producere a energie. Alţi coloşi din industrie sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi. Este vorba în general de firme private străine. Statul nu are grijă de companiile sale, deşi legea îi permite acest lucru.

Vor fi eliminate certificatele verzi?

„Distinse domnule/doamnă Președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor senatori,

În momentul de față, companiile producătoare de energie electrică pe cărbune din România înregistrează mari dificultăți în privința achitării certificatelor verzi și de carbon. Povara certificatelor verzi are toate șansele să fie ridicată de pe umerii producătorilor de energie pe cărbune, dacă împreună vom vota proiectul legislativ inițiat de către mine și domnii Scarlat Iriza și Mihai Weber, privind modificarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, în sensul exceptării de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui.

Această reglementare ar ajuta nu numai Complexul Energetic Oltenia, care are 13.000 de salariați, ci și CE Hunedoara și CET Govora, companii de stat care înregistrează costuri destul de mari pentru plata acestor certificate verzi. Costul certificatelor verzi, aferent consumului exploatărilor miniere, conduce la creșterea prețului de vânzare la toate cele trei societăți. Consecința acestui lucru este diminuarea cotei lor de piață și implicit creșterea semnificativă a prețului energiei electrice la consumatorul final.

Urmare a acestor lucruri, spre deosebire de fostele partide de guvernare, Partidul Social Democrat susține proiectul legislativ pentru modificarea Legii nr.220/2008 privind exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electrică pentru extracția, prepararea și manipularea cărbunelui. Partidul Social Democrat este singurul partid care și-a arătat interesul sporit pentru păstrarea locurilor de muncă în companiile la care statul este actionar majoritar, susținând măsuri, proiecte și legi pentru conservarea acestora. Producătorii de energie pe cărbune au însă acum nevoie de ajutor pentru a putea rezista în actuala economie de piață.

În anul 2016, efortul financiar al CE Oltenia pentru îndeplinirea obligației impuse de ANRE, de cumpărare a certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică al exploatărilor miniere, a fost de peste 20 de milioane de lei, cu o pondere de 0,63% în costul unitar de 194,78 lei MWh, ceea ce, pentru o energie electrică netă fără autofurnizare de 11, 606 TWh, înseamnă aproximativ 1,77 lei/MWh influență în costul unitar. Aceste calcule reprezintă riscuri de preț la care sunt supuși toți producătorii pe cărbune, comparativ cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica și E-SRE.

Consider că este momentul să dăm dovadă de unitate și să susținem proiectele care vin în sprijinul societăților cu capital de stat, companii de a căror activitate depinde întregul Sistem Energetic Național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com