Preia sub pază Direcția Silvică pădurile private până nu dispar cu totul?

Direcția Silvică Gorj încearcă în ultima perioadă să preia sub pază pădurile private care nu beneficiază de astfel de servicii. În momentul de față Direcția Silvică, are sub pază 51.097 ha de pădure privată sau de alte categorii, la care se adaugă peste 100.000 de hectare de pădure, deținută de stat. Potrivit Codului Silvic modificat, Direcția Silvică Gorj poate prelua în pază, suprafețe de pădure care nu au asigurate astfel de servicii. Până în momentul de față au mai fost preluate 18.000 de hectare și urmează să fie preluate alte 5.000 de hectare de pădure care nu beneficiază de niciun fel de contracte de pază. Statul plătește serviciile de pază asigurate de Direcțiile Silvice, chiar dacă este vorba de suprafețe private.  

Peste 60.000 de hectare de pădure, afectată de dăunători

„Directia Silvica Gorj administreaza o suprafata de 168 735 ha fond forestier, din care proprietate stat 107 871 ha. Din aceasta, in cursul anului 2018 a fost afectata de daunatori o suprafata de 60 864 ha. Lucrarile de protectia padurilor se efectueaza pentru mentinerea unei stari fitosanitare corespunzatoare in pepiniere, rachitarii, culturi tinere si arborete.

 

  1. PEPINIERE SI SOLARII

I.1.Daunatori biotici

I.1.1. Insecte. In pepinierele existente, in care se cultiva rasinoase, cu o suprafata totala de 546 ari, a fost depistat daunatorul Mellolontha mellolontha, suprafata efectiv infestata fiind de 130,5 ari.

Pentru stabilirea gradului de infestare a solului cu larve de carabus s-au executat sondaje, rezultand infestari de la foarte slab la foarte puternic. In pepinierele unde s-a inregistrat intensitate foarte puternica se va mentine ogor negru in cursul anilui 2019.

I.1.2.Combaterea parazitilor vegetali (fuzarium)  din solarii in suprafata de 4,4 ari se va efectuata prin tratarea patului nutritiv cu fungicide sistemice (Folpan 80WDG) si stropirea tinerei culturi cu aparatul Kyoritz cu Vondozeb si topsin M70 in concentratie de 0,05%-0,10%.

In cursul anului 2018 s-a testat o metoda altenativa si anume aplicatea unui preparat pe baza de extract de usturoi, fiind tratat atat patul nutritiv cat si semintele de molid, rezultatul find nesatisfacator, fapt ce a dus la concluzia ca este necesara folosirea substantelor chimice agreate FSC.

I.1.3.Mamifere daunatoare. Pentru combaterea efectelor negative produse de rozatoare s-a luat in calcul combaterea acestora prin folosirea raticidelor (momeli) cu o norma de consum de 10Kg/ha. Acestea vor fi folosite doar in cazul in care se va inregistra prezenta acestor daunatori.

  1. CULTURI TINERE SI ARBORETE

Fondul forestier administrat de Directia Silvica Gorj este situat intr-un areal geografic variat, intinzandu-se de la campie pana la golul alpin al Carpatilor Meridionali.

Datorita pozitiei geografice, reliefului si conditiilor climatice existente, vegetatia cuprinde formatii forestiere specifice zonei de campie, coline si munte.

In astfel de arborete exista conditii favorabile inmultirii in masa a multor daunatori forestieri, un important loc ocupandu-l insectele defoliatoare, care periodic produc gradatii. Suprafata infestata efectiv cu Ips typographus este de 48,3 ha situate in raza Ocolului Silvic Polovragi. Pentru combaterea ipidelor in arboretele de rasinoase fiind propuse activitati specifice de protectie a padurilor si anume:

– amplasarea arborilor cursa clasici: Arborii cursa vor fi amplasati incepand cu luna martie 2019, dupa topirea zapezii;

– folosirea curselor feromonale – Atratyp: 50 bucati. Vor fi amplasate in luna martie, iar in cursul lunii mai sau iunie vor fi inlocuiti feromonii;

 

– cojirea arborilor cand gandacii sunt in stadiul de larva-pupa sau dupa caz, tratarea – chimica in stadiul de adult (in zonele greu accesibile)

In anul 2018 daunatorii de tulpina au fost combatuti prin 568 arbori cursa clasici cojiti la timp si 50 curse feromonale. Prezenta defoliatorului Lymantria monacha nu afost semnalata pana in prezent, in raza DS Gorj ne fiind instalate curse feromonale in ultimi 3 ani. Defoliatorul Pristiphora abietina nu este semnalat in arborete tinere de molid, in raza Directiei Silvice Gorj ne fiind infintate culturi in afara arealului speciei. Prezenta defoliatorului Lymantria monacha nu afost semnalata pana in prezent, in raza DS Gorj nefiind instalate curse feromonale in ultimi 3 ani. Defoliatorul Pristiphora abietina nu este semnalat in arborete tinere de molid, in raza Directiei Silvice Gorj ne fiind infintate culturi in afara arealului speciei. Daunatorul Hylobius abietis nu este semnalat in padurile de rasinoase din cadrul Directiei Silvice Gorj.

In anul 2018, in raza Directiei Silvice Gorj a  fost semnalata prezenta defoliatorilor Tortrix viridana si a Cotarilor, pentru care prognozele evidentiaza infestari “foarte slabe-slabe”, suprafetele fiind incadrate in zone de supraveghere, dupa cum urmeaza:

Daunatorii Tortrix v.  si  Cotarii  nu au  produs infestari importante  in  anul  2018.  In  aceeasi  situatie  s-au  regasit  si  populatiile  de  Lymantria  dispar care  nu au mai  produs  atacuri  din  anul  2006 . In cursul anului 2019 va continua monitorizarea suprafetelor administrate de Directia Silvica Gorj pentru depistarea defoliatorului Lymantria dispar in vederea amplasarii curselor feromonale. Actiunea de inmultire a pasarilor insectivore va continua si in cursul anului 2019. S-au trasat sarcini precise subunitatilor in vederea  stimularii inmultirii acestora  si  a  cresterii  numerice, prin  actiuni  de  protejare . Mentionam ca datorita  predarii  catre  persoane  fizice  a  multor  suprafete  de  paduri (aprox.  50 % din padurile  judetului  Gorj) activitatea de  stimulare  a  inmultirii  pasarilor  insectivore  este  ingreunata , populatia  fiind  reticenta  la  astfel  actiuni.

Lucrarile propuse a fi efectuate in cursul anului 2019 sunt necesare in special pentru stoparea extinderii si inmutirii daunatorilor biotici sau abiotici, precum si pentru evitarea producerii de pagube materiale.”, conform unei informări a Direcției Silvice Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com