Politicienii mint când spun că au alternative la termocentralele pe cărbune şi promit UE restructurări masive în minerit
Politicienii din administraţia centrală, care astăzi susţin că este necesară o restructurare masivă la Complexul Energetic Oltenia şi sprijină producătorii de energie regenerabilă, mint. Nu fac altceva decât să copieze directivele de la UE şi să le reproducă, fără să analizeze realităţile din Sistemul Energetic Naţional. Cel puţin până când gazoductul BRUA nu va trece prin România şi nu vor exista gaze ieftine în ţară, termocentralele pe cărbune sunt indispensabile. Nici când se va putea miza pe energia pe gaze, nu se va putea renunţa complet la termocentralele pe cărbune, mai ales pentru ca România să fie sigură că trece an de an peste perioada de iarnă.
CEO e singura companie ca face faţă concurenţei
În momentul de faţă, Complexul Energetic Oltenia este principalul actor de pe piaţa de energie electrică din România. Compania cu sediul la Târgu Jiu beneficiază de cărbune de la carierele din judeţul Gorj şi de la o carieră din Mehedinţi. În orice condiţii Complexul Energetic Oltenia poate să livreze în medie 2.000 de megawaţi şi să asigure între 25 şi 40% din necesar, în funcţie de consum. Este de amintit că şi în iarna care urmează Complexul Energetic Oltenia a fost solicitat să îşi asigure stocuri suficiente de cărbune pentru ca Sistemul Energetic Naţional să nu intre în colaps, din cauza temperaturilor extreme care se anunţă. Problema este că peste 10 – 15 ani când nu va mai fi CEO sau poate chiar mai repede, cine va asigura securitatea energetică a ţării?
Andrei Pavel