Poliția avertizează că tot mai mulți tineri cad pradă consumului de droguri din dorința de a fi acceptați în grup

Mulţi adolescenţi îşi doresc să fie acceptaţi într-un anumit grup. Atunci când această nevoie este foarte mare, ei se pot angaja în comportamente de consum de alcool sau droguri pentru a se potrivi sau a fi acceptaţi de grupul de prieteni din care vor să facă parte.

Unii adolescenţi încep să consume alcool sau droguri ilicite, pentru a avea o altă imagine în exterior şi de a schimba percepţia altora despre ei.

De asemenea, adolescenţii pot consuma alcool sau alte droguri atunci când se mută dintr-o localitate în alta şi de la o şcoală la alta ca o modalitate de a se potrivi cu uşurinţă unui grup nou de prieteni, sau pentru a-şi face uşor prieteni, într-un mediu necunoscut.

 Ce pot face părinţii?

Încercaţi să-i cunoaşteţi prietenii şi pe părinţii acestora.

Încurajaţi copilul să-şi cheme prietenii acasă: oferiţi-le un spaţiu privat, dacă este posibil, ceva de mâncare şi lăsaţi-i singuri.

Aflaţi numerele de telefon mobil şi de acasă a celor mai apropiaţi prieteni ai copilului.

Acordaţi o atenţie deosebită atunci când copilul menţionează nume noi şi încercaţi să aflaţi cine sunt acei copii.

Spuneţi poveşti (fie din propria viaţă sau din istorie, cărţi, filme, etc.) ale persoanelor care au ales să nu meargă împreună cu mulţimea – şi au realizat lucruri mari din cauza asta.

Încurajaţi şi ajutaţi adolescentul să se înscrie într-o: echipă sportivă, grup de tineret, clasă de artă sau organizaţie de voluntariat.

Explicaţi copilului că prietenii adevăraţi nu îl vor determina să facă lucruri care nu sunt în concordanţă cu valorile şi dorinţele sale.

Fiţi atenţi la selecţia pe care copilul o face faţă de prieteni (mai ales faţă de cei pe care îi dezaprobaţi).

Este important pentru adolescenţi ca părinţii să nu le invadeze intimitatea şi să le acorde încredere. În cazul în care sănătatea copilului este în pericol şi deveniţi îngrijoraţi, puteţi verifica camera copilului, telefonul mobil şi calculatorul. În acest caz, uitaţi-vă după urme ale consumului de alcool sau alte droguri, sticle, accesorii pentru droguri; verificaţi istoricul de navigare de pe internet, site-urile pro-droguri, precum şi mesaje, e-mail-uri neobişnuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com