Peste 10.000 de medici vor fi scoşi mai repede la pensie

Liberalii au inițiat o propunere legislativă prin care personalul din sistemul sanitar să poată să iasă la pensie, fără penalizare, înainte de vârsta standard de pensionare.

„Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost inițiată de președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, în colaborare cu deputatul PNL –Antoneta Ioniță.

Prin această inițiativă legislativă se propune ca în funcție de numărul de ore de gardă lucrate, pentru care au fost achitate contribuțiile de asigurări sociale, personalul din sistemul medical să poată ieși la  pensie la cerere, fără penalizare, înainte de vârsta standard de pensionare.

Un medic care efectuează o gardă pe săptămână, acumulează de-a lungul carierei profesionale, aproximativ 4000 de zile lucrătoare, ceea ce înseamnă aproape 15 ani de muncă. Aceste cifre sunt însă minime, dacă ținem cont de faptul că personalul din sistemul medical de urgență efectuează chiar mai mult de 4 gărzi pe lună, ca urmare a deficitului de personal cu care se confruntă sistemul medical din România.

”Am inițiat o propunere legislativă, împreună cu o colegă, Antoneta Ioniță, prin care orele de gardă efectuate de medici se constituie vechime în muncă. În urma unor calcule sumare, un medic care efectuează patru gărzi pe lună va acumula de-a lungul vieții circa 2.000 de gărzi. Aceste 2.000 de gărzi sunt corespondentul a circa 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă. Dacă acest proiect va fi adoptat, medicii vor putea ieși la pensie la cerere, mai devreme, fără penalizări, dar nu înainte de împlinirea vârstei de 57 de ani în cazul femeilor, respectiv 60 de ani în cazul bărbaților.”, a declarat deputatul Dan Vîlceanu.

Această inițiativă legislativă a venit ca o necesitate și datorită faptului că, în ultimul timp, au fost înregistrate tot mai multe cazuri de medici care au decedat subit în timpul gărzilor, principala cauză fiind epuizarea.

Sindromul epuizării profesionale și cel de burnout sunt foarte des întâlnite în spitalele din România. Colegiul Medicilor din București a efectuat, anul trecut, un studiu care a arătat că 55% dintre medicii bucureșteni suferă de bournout personal, 36% de bournout determinat de interacțiunea cu pacientul și 24% suferă de toate tipurile de sindrom.

Un medic epuizat, poate face, independent de voința sa greșeli diagnostice sau terapeutice ireversibile pentru pacienți, iar astfel de situații trebuie evitate.

De acest proiect vor beneficia circa 10 mii de medici și 20 de mii de asistente medicale”, potrivit unui comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com