Patronii preferă să îşi închidă firmele decât să renunţe la munca „la negru”

O parte a administratorilor de firmă din judeţul Gorj preferă în continuare să folosească muncitori „la negru”, chiar dacă amenzile sunt consistente. Este vorba de 20.000 de lei pentru fiecare caz depistat de inspectorii de muncă. Inspectoratul Teritorial de Muncă poate aplica amenzi consistente, dar şi suspenda activitatea firmelor. Acest lucru nu îi mai sperie pe patroni, care, din 2018, nu mai sunt daţi pe mâna procurorilor, indiferent de numărul de muncitori găsiţi fără forme legale de angajare. Fenomenul pare să fi luat amploare. Numai în ultimele zile au fost depistate 46 de persoane care prestau fără contract individual de muncă.

Amenzi consistente, dar nu mai sperie pe nimeni

Compartimentul Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj a depistat, în perioada 23 aprilie – 27 aprilie 2018, 46 de persoane care prestau muncă nedeclarată la mai mulţi angajatori din judeţ, pentru 31 dintre acestea neexistând încheiat un contract individual de muncă. Sancţiunile aplicate de către inspectorii de muncă, în perioada amintită, însumează 341.000 de lei, din care 320.000 de lei pentru muncă nedeclarată.

„În cazul angajatorului care folosea în activitate 25 de angajaţi fără forme legale pentru activităţi în cadrul unor săli de evenimente, controlul a fost definitivat la sediul I.T.M. Gorj, fiind aplicată o amendă de 216.000 de lei, 200.000 de lei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 16.000 de lei în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Angajatorul sancţionat a transmis inspectoratului teritorial de muncă copii după ordine de plată care confirmă achitarea a 100.000 de lei, respectiv 4.000 de lei”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Celelalte persoane descoperite prestând muncă nedeclarată lucrau în domeniile: zootehnie, comercializarea carburanţilor şi turism (pensiune). Alte patru cazuri de muncă nedeclarată au fost depistate la stânele din împrejurimile municipiului Târgu-Jiu, în urma unei acţiuni organizate împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, angajatorii, riscând, după definitivarea controlului, amenzi în valoare totală de 80.000 de lei.

Pentru nerespectarea prevederilor legale în privinţa securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au aplicat, în aceeaşi perioadă, sancţiuni de 35.000 de lei. Totodată, pe data de 25 aprilie 2018, cu ocazia Zilei Internaţionale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, sărbătorită pe 28 aprilie, angajatorii din domeniile de activitate unde există cele mai mari riscuri cu privire la accidentele de muncă şi bolile profesionale, au participat la o întâlnire de informare ce a avut loc la sediul instituţiei, potrivit unui comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com