Organizaţiile de mediu nu cred că grupul de la Rovinari va fi profitabil

Grupul de 600 de MW de la Termocentrala Rovinari ar avea şanse reduse să fie unul profitabil. Este opinia organizaţiilor de mediu care nu văd cu ochi buni investiţia chineză reanunţată anul acesta de către Ministerul Energiei. Este vorba de o analiză a Bankwatch România. Organizaţia militează pentru renunţarea cât mai rapidă la grupurile energetice pe căbune. De altfel, societatea deţine şi siteul faracarbune.ro. În opinia reprezentanţilor asociaţiei, Strategia Energetică Naţională vorbeşte de construirea unui grup nou pe cărbune, în condiţiile în care la nivel european se discută intens despre o decarbonizare masivă.

„Prognozele din PNIESC se bazează pe Strategia Energetică Națională, care prioritizează construirea unei unități de 600MW pe situl termocentralei Rovinari din județul Gorj. O analiză a situației economice a noii unități, parte a publicației Bankwatch, arată că noua unitate probabil nu va fi niciodată profitabilă. Costurile cu lignitul, certificatele ETS și calcarul vor consuma 82% din veniturile totale create de unitate, rămânând o marjă foarte mică pentru a acoperi restul costurilor – salarii, mentenanță etc. – și cu atât mai reduse devin șansele de a funcționa profitabil.”, conform asociaţiei.

“Este încă o oportunitate ratată pentru a pregăti o strategie clară pentru a combate cea mai mare problemă a secolului: schimbările climatice”, a adăugat reprezentantul Bankwatch. “România propune construirea unei noi unități pe cărbune, în timp ce majoritatea țărilor Europene plănuiesc eliminarea combustibilului din mixul energetic, iar potențialul enorm pentru energie regenerabilă este ignorat”, potrivit unor declaraţii recente date de reprezentanţii asociaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com