Oraşele-comună Tismana şi Ţicleni vor din nou la ţară

Două dintre oraşele cunoscute din Gorj vor să revină la statutul de comună. Locuitorii s-au săturat să locuiască la ţară şi să plătească impozite de oraş. Nicio parte a oraşelor lor nu arată că ar fi vorba de aşezări urbane. Revenirea la statutul de comună arată că fie nici nu trebuia să se facă pasul către oraş, cum este cazul localităţii Tismana, fie că au regresat din punctul de vedere al modernizării, cum  este cazul oraşului Ţicleni. În cele două localităţi se doreşte organizarea unor referendumuri pentru consultarea populaţiei.

Tismana

Tismana este un oraș în județul Gorj, Oltenia, România, format din localitatea componentă Tismana (reședința), și din satele Celei, Costeni, Gornovița, Isvarna, Pocruia, Racoți, Sohodol, Topești, Vâlcele și Vânăta. Ordinul ministrului turismului 744/1973 dorea o reparare a degradării statutului localității climaterice Tismana la nivel de sat, prin declararea ei ca „sat turistic”. În realitate, Tismana n-a fost „sat turistic” decât prin acel ordin. Securitatea interzicea cazarea turiștilor străini în locuințele particulare.[5]

La Tismana se execută covoarele Tismana și Oltenia simboluri ale artei tradiționale meșteșugărești, iar vânatul există din abundență pentru că teritoriul orașului cuprinde o parte din Parcul Național Domogled-Valea Cernei și se învecinează la nord cu Parcul Național Retezat.

Principala activitate economică, de importanță națională, o reprezintă producția de energie electrică prin două din hidrocentralele Sistemului Hidroenergetic Cerna – Motru – Tismana. Acest complex hidroenergetic face parte din Planurile de amenajare a apelor din România.

Tismana este oraş din 2004. Are aproximativ 7.500 de locuitori.

Ţicleni

Este o localitate dezvoltată în jurul exploatărilor din industria extractivă : petrol și gaze naturale.

Vatra localității are la origine un vechi sat de moșneni. Relieful este predominant deluros, cu păduri de foioase (câțiva stejari sunt seculari) și conifere. Fauna cuprinde și exemplare de iepuri, căprioare, vulpi, porci mistreți.

Este, în ordinea numărului de locuitori, al 252-lea oraș din România. La nivelul județului, este al 6-lea ca mărime.

A fost ridicat la statutul de oraș în 1968. Este constituit prin reunirea a 3 porțiuni principale, de la N la S: Tunși, Țicleni, Gura Lumezii, la care se adaugă 3 foste colonii de muncitori în exploatarea petrolului, în prezent modernizate.

Orașul are un stadion propriu si exista 2 echipe de fotbal – FC Petrolul Țicleni si Viitorul Ticleni. În trecut aici funcționau Băile Țicleni, o stațiune balneoclimaterică. Orașul are 2 unitati medicale, o școală gimnaziala, 3 școli primare, 4 grădinițe, 4 biserici, o Casa de cultura, o bibliotecă orășenească, un Liceu Tehnologic,localuri de zi și de noapte, restaurante, terase si magazine generale modernizate, cu aer condiționat.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Țicleni se ridică la 4.414 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.205 locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com