Opoziție la investițiile în grupuri pe gaze naturale!

Eurodeputaţi din grupurile popular (PPE), socialist (S&D), ecologist (Verzii), liberal (Renew Europe) şi ai stângii, majoritari în Parlamentul European, şi-au manifestat opoziţia faţă de etichetarea ca sustenabile a investiţiilor ce privesc gazul natural şi energia nucleară, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres. Pentru a atinge țintele asumate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, ce produc schimbările climatice, România și-a propus să renunțe la producția de energie pe bază de cărbune (cel mai poluant combustibil) și să treacă la cea pe bază de gaze naturale și nucleară. De altfel, recent, Parlamentul de la București a aprobat o nouă legislație, care încurajează exploatarea gazelor la adâncime, atât în mare, cât și pe uscat (așa cum sunt zăcămintele Neptun Deep și Caragele). De asemenea, România își propune să finalizeze Unitățile 3 și 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă și să investească în reactoare modulare mici. Dacă Parlamentul European respinge gazele naturale și energia nucleară, proiectele României vor fi puse sub semnul întrebării. Mai mult, siguranța în aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale a populației și firmelor va fi greu de realizat! În plus, și prețurile vor fi pe măsură! De remarcat, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European este liberalul Cristian Bușoi, iar PNL face parte din grupul popular (PPE).

Vorbind la o conferinţă de presă, membri ai acestor grupuri politice ai căror europarlamentari însumează trei sferturi din cele 705 mandate ale Parlamentului European (PE) s-au declarat încrezători că în final vor obţine suficient sprijin pentru a respinge în plen proiectul propus de Comisia Europeană.

Ei au pregătit în acest scop o rezoluţie prin care cer respingerea acestui proiect şi care săptămâna viitoare va fi supusă la vot într-o comisie a PE, iar, dacă va fi aprobată acolo, va ajunge în iulie la vot în plenul legislativului european.

Dar, în timp ce europarlamentarul Paul Tang din grupul S&D a asigurat că aproximativ 80% dintre eurodeputaţii socialişti resping propunerea Comisiei, europarlamentarul Cristophe Hansen din grupul PPE a atras atenţia că ”mai este mult de lucru” pentru a convinge membrii acestuia să se opună propunerii, iar în interiorul grupului popular poziţiile diferă în funcţie de ţara pe care o reprezintă membrii săi.

Parlamentul European nu poate schimba conţinutul propunerii Comisiei, doar o poate respinge sau aproba integral cu majoritate de voturi. Propunerea poate fi respinsă şi dacă 20 din cele 27 de state membre votează împotrivă în Consiliul UE, prag puţin probabil să poată fi atins.

Reamintim, după aproape doi ani de dezbateri aprinse în interiorul UE între statele membre şi europarlamentarii pro sau contra planului conceput pentru atingerea obiectivelor europene de mediu şi combaterea încălzirii globale, Comisia Europeană a propus includerea gazului natural şi a energiei nucleare în ”taxonomia” UE, adică în lista comunitară cu energii compatibile cu Pactul Verde european şi care vor putea beneficia de finanţare pentru investiţii.

Statele care au cerut includerea gazului natural în taxonomie au insistat că aceasta le va ajuta să renunţe la cărbune, care este mai poluant. Cât despre energia nucleară, deşi aceasta nu are emisii de CO2, ea produce, în schimb, deşeuri radioactive, argument invocat de statele care se opun includerii ei în taxonomie, printre care şi Germania.(focus-energetic.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com