ONG-urile de mediu vor ca Guvernul să declare stare de urgență climatică: pământul e uscat până la 2 metri adâncime

Seceta a uscat culturile din sudul ţării. Din cauză că nu a mai plouat de câteva luni, cerealele, pentru care agricultorii au muncit din greu în primăvară, s-au uscat. În pământ nu mai e nicio picătură de apă până la o adâncime de aproape doi metri.

 

Oamenii nu mai pot să facă însămânțarea pentru culturile de toamnă. Ca de fiecare dată când sunt pierderi în agricultură, scumpirea pâinii și a altor alimente de bază este inevitabilă.

 

Istoria se repetă, doar că vara aceasta au fost cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată. În 2012, an secetos, dar mai puțin devastator ca acesta, producția agricolă s-a diminuat cu douăzeci la sută, având ca efect scăderea PIB-ului.

 

Resimțim deja din plin efectele schimbărilor climatice. Ele nu se întâmplă undeva departe, la televizor, ci chiar în grădina din spatele casei. În toată această poveste, statul român e absent. Dacă ar fi să rămânem în domeniul agriculturii, am putea spune că statul român e un fel de sperietoare de pănuș în jurul căreia graurii mănâncă fiecare boabă de grâu din lan. Și nu am exagera deloc.

 

România este codașă în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru prevenirea și adaptarea la schimbările climatice. Niciun lider politic nu vorbește nici măcar în șoaptă despre faptul că între Craiova, Calafat și Corabia crește “Sahara Olteniei”, un deșert în toată regula. Anual, 1000 de hectare de dune cuprind una dintre cele mai productive zone agricole ale țării.

 

Tinerii lumii au înțeles recent că generațiile mature de azi le vor lăsa moștenire o planetă care a luat foc. Au pornit o mișcare globală, o “rebeliune” cum unii dintre ei o numesc, prin care cer liderilor lumii măsuri urgente pentru protejarea vieții pe pământ și stabilizarea climei. Unii lideri politici au început să asculte și au declarat starea de urgență climatică.

 

Acum e rândul nostru. E timpul să arătăm liderilor politici ai României că ne pasă ce lume lăsăm copiilor noștri. E timpul să le cerem declararea urgenței climatice, și ei să ne asculte. Știm însă că un plan de urgență, la scara și viteza necesare, este posibil doar dacă ne unim forțele cu miile. Te invit să începem prin a semna o petiție comună adresată oamenilor politici români. Te alături și tu?

 

Semnez și eu

 

Schimbările climatice reprezintă un proces complex de modificare pe termen lung a elementelor climatice (temperatură, precipitaţii, creşterea frecvenţei şi intensităţii unor fenomene meteo extreme). Acestea sunt cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană. Efectele lor au determinat dezechilibre în atmosferă şi au favorizat declanşarea efectului de seră.

 

Îți sună prea abstract? Atunci îți reamintim că nu există o planetă de rezervă și că Pământul este singura ta casă, singurul loc pe care îl știi care îți poate susține viața.

 

Planeta noastră e grav bolnavă. Trăim cea mai gravă criză a lumii noastre. Modul în care ne vom convinge liderii să acționeze își va pune pecetea nu pe generațiile viitoare – un alt concept abstract, ci chiar pe viața copiilor noștri. Un copil născut azi, va crește o dată cu temperaturile. Când el sau ea va împlini 31 de ani, în România temperatura medie va fi cu 3 grade mai mare, iar atunci când va face 81 de ani, va fi cu 5 grade mai fierbinte. Asta înseamnă că acest copil va trăi zile cu temperaturi de până la 50 de grade Celsius.

 

Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) ne avertizează că mai avem la dispoziţie doar aproximativ 12 ani pentru a menţine temperatura medie globală la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial. După, fiecare 0,5 grade Celsius în plus vor înrăutăţi exponenţial riscurile de fenomene meteo extreme.

 

Nu e timp de pierdut! Nu-i lăsa copilului tău o lume fără viitor! Semnează apelul nostru pentru urgență climatică adresat președintelui Klaus Iohannis, în calitatea sa de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării și prim-ministrului României, Viorica Dăncilă.

 

Semnezi și tu chiar acum petiția prin care cerem declararea urgenței climatice? Starea de urgență poate contribui la restructurarea mult mai rapidă și eficientă a economiei pentru a face față la amenințările extreme apărute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com