ONG-urile de mediu, împotriva investițiilor pe gaze naturale

Organizațiile nonguvernamentale de mediu se ridică împotriva investițiilor în rețele de gaze naturale și de producere a energiei pe bază de gaze naturale. Planul Național de Redresare și Reziliență propune investiții care susțin gazele naturale. Nici problema pădurilor nu va fi rezolvată potrivit Asociației Declic.

„Planul Național de Redresare și Reziliență părea a fi luminița de la capătul tunelului.

Cele 29,2 miliarde de euro, pe care România ar urma să le primească în următorii 5 ani, puteau fi folosite pentru salvarea mediului și încetinirea efectelor schimbărilor climatice. Din păcate, însă, PNRR pare a fi un alt împrumut irosit pe proiecte învechite, la care alte țări europene au renunțat demult.

Aerul e tot mai poluat, industria lemnului continuă să ne taie pădurile, în vreme ce băieții deștepți din energie inventează basme despre noua tehnologie cu hidrogen (ca să pompeze tot gaz în instalațiile de căldură). Viitorul pare, mai degrabă, o poveste de groază.

În timpul discuțiilor despre redactarea PNRR, Comunitatea Declic s-a implicat în aproape toate domeniile. Zeci de mii de membri au scris Guvernului pentru a cere monitorizări video la intrările în păduri. Alte mii de membri Declic au fost prezenți la dezbaterea live cu fostul ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea, în care am cerut investiții în energie verde. Ne-au fost alături la dezbatere experți din domeniul energiei, care au argumentat de ce gazul nu poate fi combustibil de tranziție.

Cristian Ghinea ne-a asigurat că nu vor fi făcute investiții în gaz, ci doar în energii curate. Iar ministrul Mediului, Tanczos Barna, a promis că banii din PNRR vor fi folosiți și pentru monitorizarea pădurilor. Cum ne așteptam, însă, promisiunile celor doi oficiali au fost deșarte. Ele nu se regăsesc în varianta finală a planului pentru care Ursula Von der Leyen a venit în România „să își dea dea binecuvântarea”.

Capitolul păduri:

În ceea ce privește domeniul păduri, am câștigat, după întâlnirile avute de membrii Declic cu ministrul Ghinea, eliminarea din PNRR a finanțării cabanelor de vânătoare și a drumurilor forestiere. Dar am pierdut ceva și mai important: protecția pădurilor.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, și-a asumat public, la un protest Declic, că 20 de milioane de euro din PNRR vor fi folosite pentru paza electronică a pădurilor. Mai precis, banii ar fi trebuit să fie folosiți pentru sistemele de alerte satelitare și de monitorizare video cerute în două petiții Declic, pe care i le-am înmânat cu acea ocazie.

Totuși, în textul final al PNRR nu apar menționate cele două sisteme de monitorizare, ci doar o mențiune generală despre un „sistem informatic integrat” ce va contribui la supravegherea pădurilor. Nu știm dacă acest sistem înseamnă monitorizare video și satelitară. De aceea, pentru următorii ani, este esențial să fim atenți la investițiile care vor fi făcute, pentru a ne asigura că sistemul de monitorizare va fi implementat, pentru salvarea pădurilor.

Capitolul energie:

Extinderea rețelei de gaz este principala investiție finanțată din banii europeni. Sub masca hidrogenului combinat cu gazul, investiția pare a fi verde. De fapt, este doar modul în care băieții deștepți din energie au împachetat frumos energiile murdare, din combustibili fosili.

Gazul, de orice tip, natural sau combinat cu hidrogen, este cea mai ineficientă, scumpă și nesustenabilă soluție pentru încălzirea locuințelor. Există studii la nivel european care recomandă soluții mai eficiente de încălzire, cum sunt sistemele de termoficare sau pompele de căldură.

Nu ne putem permite alți 20-30 de ani de investiții în tehnologii experimentale, care la final să însemne aer poluat, mediu distrus și costuri mai mari. Am putea investi direct în energie verde, precum cea solară sau eoliană.”, conform Declic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com