Oltenia și Valea Jiului vor primi 750 de milioane de euro pentru a face tranziția de la cărbune la o economie verde

750 de milioane de euro va primi România de la Comisia Europeană pentru a finanța proiecte care să asigure transferul către o economie verde în zone miniere precum Oltenia sau Valea Jiului. Este anunțul făcut vineri de europarlamentarul Siegfried Mureșan. Este vorba de bani nerambursabili, ce vor fi asigurați prin intermediul Fondului tranziției juste, și care vor fi finanța în special acele proiecte care contribuie la dezvoltarea economică, potrivit lui Mureșan.„Banii vor merge în principal în dezvoltarea economică și vor sprijini în special tinerii intreprinzatori”, a spus europarlamentarul. 

Fondul tranziției juste va avea o valoare de 7,5 miliarde de euro, și este doar un prim pilon al mecanismului tranziției către o economie verde ce se va derula la nivelul UE. Finanțările oferite prin intermediul mecanismului însumează 100 de miliarde de euro.

Potrivit lui Mureșan, „al doilea pilon prevede acordarea a 45 de miliarde de euro, credite pentru proiecte ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice și noi surse de energie, proiecte profitabile ale sectorului privat. În ceea ce privește al treilea pilon, acesta va finanța proiecte ce nu sunt profitabile, în special din sectorul public, cum ar fi proiecte ce conduc la reducerea emisiilor de carbon. Se creează o nouă facilitate de finanțare la BEI. Acest al treilea pilon are o valoare de 35 de milioane de euro. Cumulat, cei trei piloni însumează 80 de miliarde de euro. Diferența până la 100 de miliarde de euro, valoarea totală a finanțărilor oferite în cadrul mecanismului către o economie verde, va fi asigurată prin cofinanțări din fonduri de coeziune.”, a declarat Mureșan.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com