OK de la Guvern. CEO se poate împrumuta să achite certificatele de CO2

Guvernul a aprobat joi Memorandul cu tema: Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale S. Complexul Energetic Oltenia S.A, în vederea asigurării securităţii alimentării cu energie electrică şi menţinerii capacităţilor energetice pe termen scurt şi mediu, în procesul de tranziţie către decarbonarea sectorului energetic.

Astfel, este facilitat un împrumut pentru Complexul Energetic Oltenia. Fostul şef al CEO, Laurenţiu Ciurel crede că este o decizie care va îngropa Complexul. Şefii Ministerului Energiei cred că era singura soluţie.

„Un împrumut pe baza unui Memorandum aprobat in Guvern este o imensa înșelătorie. Înseamnă ultimul cui in cosciugul CEO. Înseamnă ultimul an de funcționare. Anul viitor ce faci?? CEO trebuie sa treacă urgent la un program de austeritate si eficientizare după dezmățul absolut din 20172018.  Desființate  EMC-urile reînființate de Burlan, adică zeci de posturi de Directori inutili, retrimiși in producție băgătorii de seama, intrarea directoratului in atribuții si desființarea posturilor de directori din CEO, intr-un cuvânt reducerea cheltuielilor de administrare. Apoi scăderea drastica a costului pe MWh de la 190, 4 lei in 2017 si 206 lei in 2018 la maxim 150 lei ca in 2015, cu tot ce înseamnă cheltuieli de exploatare (gaz, păcura, cărbune, chimicale, energie, etc.), redeschiderea fronturilor la Roșia ,Tismana, Jilț, readucerea termocentralei Turceni pe linia de plutire, si multe-multe altele.

Chiar daca se recurge la un împrumut ar trebui sa se ia cat mai puțin posibil. Un împrumut de 250 de milioane de euro, cat sunt necesari, ar răpune definitiv aceasta companie, chiar daca cineva l-ar acorda”, conform lui Laurenţiu Ciurel, un opozant al iniţiativei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com