O nouă serie de cursuri de muzeograf în Arhiepiscopia Craiovei

Cursurile autorizate de muzeograf din Arhiepiscopia Craiovei, pentru cea de-a doua grupă de participanți, au început vineri, 14 ianuarie. Cursurile, organizate de Fundația Pastoral-Misionară „Sfântul Nicodim” din Craiova, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, se vor desfășura timp de 3 luni, în perioada 14 ianuarie – 15 aprilie 2022. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat importanţa acestor cursuri unice în ţară și misiunea lor: „Aceste cursuri sunt unice în ţară. Suntem primii care realizăm aceste cursuri în Biserica noastră Ortodoxă şi ne dorim ca în continuare să devină o tradiţie şi nădăjduim ca să fie aici, la Craiova, o şcoală de muzeografi. Din punct de vedere cultural, nu cred că este cineva mai bogat decât românul ortodox. Aici s-au plămădit valorile perene ale culturii şi civilizaţiei noastre româneşti. De când s-a format poporul român, limba română şi până astăzi, generaţii de generaţii au strâns, au agonisit şi au lăsat această moştenire frumoasă, sfântă şi binecuvântată. Pe aceasta noi dorim să o prezentăm atât celor din ţară, cât şi celor din străinătate care vin să ne viziteze, şi să le arătăm că în zona noastră, în partea noastră de Oltenia au fost oameni cu o cultură avansată, cu un grad de civilizaţie înalt”, a subliniat Mitropolitul Olteniei.

Cea de-a doua serie de cursanți este formată din 26 de persoane din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova. Managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Lucian Dindirică, ne-a declarat: „Toți participanții la modulul de muzeografie sunt absolvenți de studii superioare și au certificarea competențelor digitale (Certificat TIC – Tehnologia Informației și a Comunicării), acestea fiind principalele cerințe ale înscrierii la cursurile de muzeografi organizate de Arhiepiscopia Craiovei. În acest sens, cursanții celei de-a doua grupe au susținut examenul TIC în ziua de miercuri, 5 ianuarie la Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa din Craiova”, a precizat Lucian Dindirică, Managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Cursurile se adresează tuturor persoanelor interesate de o carieră în domeniul muzeologiei, personalului muzeelor sau al altor instituții care au nevoie de certificare. Absolvenții vor primi un Certificat de Absolvire și un Supliment descriptiv în care vor fi trecute competențele profesionale dobândite la finalul cursului, recunoscute la nivel național de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Ministerul Educației Naționale. Modulul este structurat în trei părți: teoretică, practică și evaluare. Formatorii cursului de perfecționare muzeograf sunt: Florin Ridiche, Directorul Muzeului Olteniei și Radu Dumitrescu, șeful Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Partea teoretică a cursului se va desfășura în format online, din pricina restricțiilor și a măsurilor sanitare luate în contextual pandemiei. Dacă situația sanitară va permite, partea practică se va desfășura la Muzeul Olteniei, cu prezență fizică.

Directorul Muzeului Olteniei a apreciat inițiativa înființării unui muzeu dedicat Cărții și Exilului Românesc la Craiova și pe cea a formării viitorilor muzeografi: „Iată, Cursul de perfecționare în domeniul «Muzeograf», organizat de către Fundația Pastoral-Misionară «Sfântul Nicodim», continuă și în anul 2022, de astă dată, fiind adresat unei importante categorii de personal cultural și anume celor care lucrează în biblioteci. Mulți dintre noi știm că dacă vrei să te documentezi într-un domeniu, mergi să studiezi la Bibliotecă, dar puțini cunoaștem că aceste lăcașuri de cultură sunt depozitarele unor valoroase bunuri de patrimoniu cultural, colecții de cărți care au aparținut unor personalități marcante ale culturii universale, fonduri de carte veche și documente sau manuscrise de o inestimabilă valoare, care, din motive de conservare, nu pot fi puse direct la dispoziția publicului. Ca atare, pentru astfel de bunuri culturale nu există altă cale de a ajunge la cunoștința publicului larg decât prin expunerea muzeografică. În acest context, este salutară inițiativa Consiliului Județean Dolj și a Bibliotecii Județene «Alexandru și Aristia Aman» Dolj, de înființare a «Muzeului Cărții și Exilului Românesc», la Craiova, un așezământ muzeal de o deosebită importanță pentru cultura românească și nu numai”, a declarat Florin Ridiche, Directorul Muzeului Olteniei.

Domnul Lucian Dindirică, Managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a făcut toate demersurile necesare, astfel încât, la momentul deschiderii muzeului, personalul să fie pregătit pentru a satisface cele mai înalte exigențe ale publicului. „Noua instituție de cultură, «Muzeul Cărții și Exilului Românesc», este o instituție unică în țară, un proiect ambițios și, în egală măsură, necesar. Recuperarea, aducerea acasă, acolo unde îi este locul, a patrimoniului cultural din exil constituie și o reparație morală adusă oamenilor de cultură români, nevoiți să ia drumul exilului în perioada comunistă. Personalul care va deservi acest muzeu este personal foarte bine pregătit, care a urmat în ultima perioadă mai multe cursuri de specializare, tocmai pentru a veni în întâmpinarea tuturor cerințelor publicului. Avem o echipă formată din cercetători, documentariști, muzeografi, bibliotecari. Toți lucrează de mai mult timp la acest proiect, cunosc toate fondurile care vor putea fi consultate la Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Concret, prin mâinile lor a trecut fiecare manuscris, fiecare carte, fiecare material multimedia sau obiect de artă ce face parte din patrimoniul muzeului. Practic, rolul acestui nou curs este ca personalul viitorului muzeu să aibă cel mai înalt grad de pregătire profesională, completând deja un bagaj de cunoștințe consistent. Implicarea celor două entități, Fundația Pastorală «Sfântul Nicodim» și a Bibliotecii Județene «Alexandru și Aristia Aman» Dolj, în formarea viitorilor muzeografi, specialiști al căror rol va fi să aducă aproape de public memoria acestor valori ale culturii universale, va fi mai mult decât binevenită”, a declarat Domnul Dindirică.

Domnul Radu Dumitrescu consideră salutară inițiativa continuării cursurilor pentru formarea în domeniul Muzeograf: „La îndemnul ÎPS Părinte Mitropolit Irineu s-au demarat procedurile de către Fundația  Misionar-Pastorală  «Sfântul  Nicodim»   de  a  iniția   cursuri  de specializare în domeniul muzeografiei. Dacă în perioada septembrie-decembrie 2021, aceste cursuri s-au desfășurat cu o primă serie de cursanți, personal clerical din mănăstiri, biserici parohiale și arhiepiscopii din cuprinsul Mitropoliei Olteniei, începând cu luna ianuarie 2022, aceste cursuri vor continua cu o a doua grupă, formată din viitorii muzeografi care vor pune bazele unui nou muzeu în Craiova, «Muzeul Cărții și Exilului Românesc». Programul cursului este structurat în 12 prelegeri, destinate să pună bazele teoretice ale domeniului, urmând ca apoi toate informațiile acumulate să fie completate cu experiențe practice la Muzeul Olteniei. La muzeu, cursanții vor afla cum se ghidează vizitatorii într-o expoziție permanentă, cum se organizează o expoziție temporară, cum este organizat un depozit de păstrare a bunurilor de patrimoniu cultural, cum se derulează activitatea într-un laborator de restaurare. Sunt convins că, până în luna aprilie, vom reuși împreună să descoperim tainele specializării de muzeograf, astfel că absolvirea cursului, printr-un examen, va duce la creșterea calității actului muzeal”, a subliniat Radu Dumitrescu, șeful Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com