Nu au mai venit nici americanii şi nici chinezii la CEO

Complexul Energetic Oltenia(CEO) este exemplul că aproape orice companie deţinută de stat este o piatră de moară, cu sau fără management privat, şi nu există o viziune sau o strategie clară şi asumată a statului faţă de companiile pe care le are în portofoliu. Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat pe 1 iunie 2012 şi a avut peste 19.000 de angajaţi. Colosul energetic a reunit sub aceeaşi umbrelă patru companii mari din regiunea Oltenia. Este vorba de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi de fostele complexuri energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova. În ultimii cinci ani s-a vorbit intens de dezvoltarea activităţii şi modernizarea companiei, însă totul a rămas fie la stadiul de vorbe, fie la stadiul de proiect.

De la americani la chinezi

„Printre realizările CE Oltenia, o acţiune importantă a fost participarea la lucrările US – România Business Forum, care s-a desfăşurat în luna octombrie a anului 2013 la Washington. Au fost discutate eventuale posibilităţi de finanţare pentru proiectele viitoare ale CE Oltenia, prezentarea activităţii societăţii, iar mesajul transmis a reuşit să atragă interesul a câtorva zeci de potenţiali investitori faţă de pachetul de 15% din acţiunile CE Oltenia”. Care au fost rezultalele? Zero investiţii şi zero investitori americani sau zero acţiuni de intrare pe Bursă.

Şi chinezii…

Tot în 2013, s-a aprobat şi semnat Memorandumul de înţelegere, cu investitorul selectat China Huadian Engineering Co Ltd (CHEC), pentru constituirea unei societăţi comerciale de tip IPP, în vederea realizării unui grup energetic de minim 500 de MW. În conformitate cu prevederile memorandumului, CHEC a selectat şi contractat elaborarea studiului de fezabilitate cu un consultant chinez, Central Southern China Electric Power Desing Institute, şi unul român, ISPE Bucureşti. CHEC trebuia să asigure finanţarea integrală a investiţiei necesară pentru realizarea grupului energetic. Care au fost rezultatele? Zero investiţii la Termocentrala Rovinari. Recent s-a vorbit de o altă investiţie americană la CEO, însă nimeni nu mai crede nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com