Noul ministru al Energiei vine din alt domeniu. E proful de fluide şi a condus Ministerul Educaţiei

Viitorul ministru al Energiei, Anton Anton, (n. 22 decembrie 1949, Timișoara, România) este un inginer. Membru al Partidului Național Liberal în trecut, a îndeplinit în toamna anului 2008 funcția de ministru al Educației, Cercetării și Tineretului în Guvernul României. A urmat cursuri universitare la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara (1967-1972), obținând titlul de inginer, cu Diplomă de Merit, studii postuniversitare de „Informatică și matematică pentru cercetare” la Universitatea București (1973-1974), curs de specializare ca bursier Fullbright la Johns Hopkins University din Baltimore (1977) și apoi studii de doctorat la Institutul de Construcții din București (1977-1986), obținând titlul științific de doctor inginer.

Ingineria mediului

După absolvirea facultății, ca urmare a rezultatelor excepționale avute, a fost selectat pentru a rămâne în învățământul superior la Catedra de Hidraulică și Protecția Mediului a Institutului de Construcții din București (astăzi Universitatea Tehnică de Construcții), având gradele didactice de asistent (septembrie 1972 – septembrie 1979), șef de lucrări (septembrie 1979 – noiembrie 1990), conferențiar (noiembrie 1990 – noiembrie 1995) și profesor universitar (din noiembrie 1995). A desfășurat activitate didactică și de cercetare și a fost șeful Laboratorului de Hidraulică (1972-2003). Profesorul Anton Anton este conducător de doctorat pe domeniile Ferrohidrodinamică, Hidraulica experimentală, Mașini hidraulice și Inginerie urbană, atestat în anul 2002. Este membru al asociațiilor profesionale: IUFA (International Urban Fellows Association) – 1977, ARA (Asociația Română a Apei) – 1996, EASA (European Academy of Sciences and Arts) – 2004 și ASTR (Academia de Științe Tehnice din România, membru corespondent din 2004 și membru plin din 2006).

Este şi inventator

A avut funcții manageriale în domeniul învățământului tehnic fiind membru CNCSIS (Consiliul Național al Cercetării Științifice în Învățământul Superior) (1997-2005), membru a IUHER (Implementation Unit of Higher Education Reform) (1997-2000), președinte al Comisiei de științe inginerești din CNCSIS (1998-2005), președinte al IUFA (2002-2004), fiind și consultant al Companiilor de Apă din România în domeniul rețelelor de transport și al stațiilor de pompare, precum și consultant internațional pentru proiecte de infrastructură urbană. Profesorul Anton este autor a 4 brevete de invenții. A publicat 7 cărți. Anton Anton vorbește fluent limba engleză, bine limba germană și înțelege limbile franceză și italiană. Este căsătorit.

Activitate politică

Membru al PNL din anul 1995, profesorul Anton a fost numit în anul 2005 în funcția de Secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării. A fost numit apoi ca președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică din cadrul MEdCT (2006-2008). Anton Anton este susţinut de ALDE, fiind un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Mesajul ministrului demisionar Toma Petcu, susţinut de sindicatele din CEO

„Am decis să mă retrag din funcția de ministru al Energiei. Am ales așa pentru că îmi doresc să fiu aproape de familie, după un an plin de activitate și de provocări, dintre cele mai grele. La finalul unui an de mandat, retrospectiva mă mulțumește. Am pornit la drum cu multe subiecte la limită, care au comportat fiecare riscuri imense pentru țară. Le-am depășit prin soluții bine alese și adoptate la timp. Vă reamintesc contextul:

– Vârf de iarnă fără precedent care a încercat greu sistemul energetic național

– BRUA în impas

– CNU în colaps

– Situație critică a pieței energiilor regenerabile

– Rezerva de apă grea a României în pericol din cauza falimentului RAAN

– Investițiile în energie la pământ

Dincolo de aceste provocări de start, mandatul la Ministerul Energiei a fost în lunile care au urmat un prilej de responsabilitate, de preocupare şi de muncă intensă în fiecare zi. Tot ce am făcut în această perioadă a fost să sprijin interesele României în zona de energie. Rezultatele s-au văzut încă din 2017, iar altele am convingerea că își vor produce efectele în viitor. Am lucrat pe trei direcții principale:

Demararea unei ofensive a investițiilor: Toată lumea știe că în ultimii 10 ani a fost o pauză lungă în tăierea panglicilor pentru noi investiții majore în energie! În lipsa lor, oricât de robust poate părea astăzi sistemul, pe atât de vulnerabil poate deveni în viitor. Prin urmare, le-am cerut tuturor companiilor ca 20% din veniturile curente ale fiecăreia în parte să meargă în investiții. Am inaugurat câteva investiții în 2017, iar altele au fost demarate cu termen de finalizare 2018 – 2019. Să nu uităm că anul trecut am început și cea mai mare investiție în sectorul energetic din ultimii 10 ani: termocentrala de la Iernut. Nu mai puțin important este și faptul că tot în 2017 am făcut prima plată prin Planul Național de Investiții de la înființarea acestuia în 2013.

Rentabilizarea companiilor energetice în care statul român este acționar majoritar: De departe, cred că CEO a fost una dintre cele mai active companii de stat în 2017! A fost primul an din istoria companiei în care a înregistrat profit: 333 de milioane de lei (profit brut pentru primele 9 luni). Cifra de afaceri a CEO a atins 2,1 mld. de lei, față de 1,5 mld. de lei cât înregistra în 2016. Rezultate bune au înregistrat și celelalte companii: Romgaz a produs cu 24% mai multe gaze naturale față de perioada similară din 2016, Grupul Electrica a distribuit în primele nouă luni din 2017 o cantitate de aproximativ 13,4 TWh de electricitate, în creștere cu 2,8% față de aceeași perioadă din 2016, Nuclearelectrica a produs în primele nouă luni din 2017 cu 2% mai multă electricitate, iar profitul net al companiei a crescut cu 120%, Hidroelectrica a avut la nouă luni un profit brut cu 6% mai mare, etc.

Proiecția și pregătirea viitorului energiei în România / Potențarea rolului European al țării noastre pe piața de energie:

Cred într-un viitor mare al României în Europa în zona energiei. La întrunirile europene din sectorul energiei, România este printre puținele țări de la masa statelor Uniunii care poate vorbi despre resurse. Or, asta înseamnă că țara noastră își poate asuma un asemenea rol. Trebuie să ne jucăm acest rol , să-l întărim și să-l accelerăm. Iar în 2017 am făcut-o. Am găzduit în țara noastră două dintre cele mai importante evenimente internaționale în sectorul energiei: mă refer la CESEC și la reuniunea 16+1, împreună cu China. Din punctul meu de vedere, aceste două evenimente sunt o dovadă că România este privită, la nivel internațional, ca un jucător activ în piața energetică.

În final, vreau să îmi exprim convingerea că aceste linii de acțiune, în concordanță cu Programul de Guvernare, vor fi duse mai departe, în aceeași dinamică, de colegul meu Anton Anton pe care-l voi sprijini. Rămân alături de interesele României în acest domeniu și le voi susține din poziția mea de parlamentar”, potrivit lui Toma Petcu. Acesta a negociat creşteri de salarii cu liderii de sindicat din CEO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com