Nemulţumiri majore din cauza scăderii salariilor

Modificările legislative au provocat bulversarea unor instituţii şi au schimbat esenţial salarizarea personalului în administraţie. Angajaţii se plâng de faptul că lefurile sunt cu mult mai mici decât anul trecut. Scăderile de lefuri depăşesc şi 1.200 de lei la APIA. „Cu funcţiile de conducere este o problemă. Este vorba de şefii de birou şi şefii de servicii sunt emise deciziile de către conducerea instituţiei, în baza modificărilor legislative, iar pierderile la salariu, începând cu data de 1 ianuarie sunt între 800 şi până la 1.200 de lei. Nemulţumirile au fost. A existat şi un protest spontan din partea colegilor noştri cu ceva luni în urmă. Nu a fost perturbată activitatea. Noi nu ne permitem să protestăm sau să ne exprimăm nemulţumirea în public pentru că suntem mult prea ocupaţi. Este perioada de autorizare a fermierilor pe campania 2017 şi trebuie să facem plăţile pentru că ei nu au nicio vină şi noi suntem în slujba fermierilor. Nemulţumirile sunt însă, pentru că în momentul în care ai o asemenea responsabilitate ca funcţionar public şi gestionezi banii europeni, semnezi tranşe de plată, decizii de plată, de zeci şi sute de mii de euro sigur că şi responsabilitatea este enormă şi credem că şi drepturile noastre salariale ar trebui să fie pe măsură”, a spus Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Scăderi şi la CAS

„Nu i-a afectat prea mult pe salariaţi transferul contribuţiilor. Majoritatea salariilor au rămas cam aceleaşi. La unii cu salarii mici există chiar o creştere a acestora Este adevărat că pentru funcțiile de conducere sunt influenţe destul de mari în sensul micşorării, în sensul că legislaţia prevede încadrarea într-o grilă şi nu se poate depăşi maximum-ul din grilă până în anul 2022. Reducerea va fi cam de 25%. Noi luăm salariile pe 15 februarie, dar, din primele calcule, aşa va fi pentru că este grila din care nu se poate depăşi. Prin trecerea contribuţiilor banii pe care îi luam în mână se duc acum la contribuţii. Oamenii au înţeles, cei din conducere, pentru că este o legislaţie care se aplică. Pentru ceilalţi nu au fost influenţe majore”, a declarat directorul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Șurlea.

Liberalii vor capul ministrului Muncii

„Țara în care „mărirea salariilor” se face cu bani de acasă! Iată efectele programului de guvernare al PSD. În Gorj, mai mulți angajați care nu au normă întreagă trebuie să vină cu bani de acasă pentru a face față noilor reguli ale Guvernului. Marți, Partidul Național Liberal va depune moțiune simplă pentru demiterea ministrului care a tăiat salariile, Lia Olguța Vasilescu. Dacă guvernul nu va remedia rapid problema contractelor de muncă part-time, autoritățile locale vor trebui să caute alte soluții pentru a putea plăti femeile de serviciu de la școli”, potrivit liderului PNL Gorj, deputatul Dan Vâlceanu, făcând referitre la situaţia femeilor de serviciu din unele şcoli din Gorj care s-au trezit cu lefurile reduse drastic.

Ce spune ISJ

„Singura certitudine pe care o avem este că aceste contribuţii vor fi calculate corespunzător sumelor pe care le primesc, nu corespunzător salariului minim. În această săptămână trebuie să fie reglată problema şi cred că vor fi salarii la fel ca în luna anterioară. Dacă nu este o eroare, atunci este o situaţie surprinzătoare, tristă şi căreia trebuie să i se găsească o soluţie. Este o problemă socială pentru care trebuie să fie găsită o soluţie. Sunt angajaţii care câştigă cel mai puţin din sistem, sunt angajaţii de care sistemul are nevoie să funcţioneze. Eu aşa am înţeles pentru că aplicaţia introduce automat contribuţii calculate la salariul minim pe economie”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. 161 de femei de serviciu din învăţământ au salarii mai mici, în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com