Miturile dacice, reînviate la Polovragi, lângă Peştera lui Zalmoxis

În perioada 10-19 iulie 2018, la Polovragi, va avea loc ediţia I a Taberei de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România”, proiect iniţiat de managerul CJCPCT Gorj şi care va fi realizat în parteneriat cu Primăria Polovragi.

Proiectul presupune participarea unui număr de 8 meşteri populari care vor realiza creaţii reprezentative pentru arta lemnului din România, creaţii care vor readuce în memoria publică simboluri dacice străvechi.

Alegerea Polovragiului ca sediu al Taberei este argumentată de existenţa pe acest teritoriu a unei cetăţi dacice, dar şi de Peştera cunoscută în lumea de specialitate drept Peştera lui Zalmoxis. Operele vor fi amplasate pe platoul din faţa Mănăstirii Polovragi.

Printre obiectele din lemn ce vor fi realizate va fi o poartă cu însemne dacice, dar și realizarea în mărime naturală a unui dac, care să reprezinte pe Burebista sau pe Decebal. Organizatorii vor pune la dispoziţie lemn de esenţă fag, pentru a fi transformat în opere de artă.

În final, spaţiul respectiv va cuprinde circa 30 astfel de creaţii, ducând, în intenţia organizatorilor, atât la o promovare pe măsură a zonei, cât şi la creşterea vizibilităţii culturale a acestei vechi localităţi gorjene.

Participă la această ediție: Ștefan Bara din Cluj, Ștefan Groza din Baia Mare, Ioan Ungur din Mureș, Viorel Rădăcină din Brașov, Gabriel Rizea din Craiova, Radu Lazăr din Bihor, Ștefan Strâmtu din Târgu Jiu și Nicolae Rotaru din Crasna.

Evenimentul este organizat de Primăria Polovragi şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com