Mitrescu: CEO plăteşte „amendă” pentru fiecare megawat pe care îl produce

Liderul de sindicat Constantin Mitrescu, din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, nu vede soluţii la tăvălugul certificatelor de CO2, decât prin intervenţia decisă a statului. Potrivit lui Mitrescu, CEO este amendat pentru fiecare megawat produs, iar amenda este mai mult de jumătate din preţul obţinut din vânzarea fiecărui megawat.

„În momentul de faţă preţul certificatului a ajuns la 23 de euro de la 4 euro. Este o amendă pe care CEO o plăteşte pentru fiecare megawat oră produs. Este echivalentul pentru o tonă de CO2. Noi suntem amendaţi pentru fiecare megawat pe care îl producem. Este un cost de 4 euro care era pe vremea lui Ciurel. 4-5 euro era suportabil. În condiţiile astea Ciurel a adus compania pe pierderi o dată cu 700 de miliarde, o dată cu 900 de miliarde de lei. În condiţiile în care certificatul pierderea a fost de 1.600 de miliarde şi certificatul de CO2 era 4 euro atunci ce să mai spunem acum. Nu e cum spune Ciurel că dacă e 4 euro să cumperi o mare cantitate şi preţul scade. Uite că acum au ajuns la 25 de euro.”

Modelul polonez

„În condiţiile astea indiferent cine va conduce pierderea va fi majoră. Provizioanele se calculează la sfârşitul anului. Aici nu îi dau dreptate lui Ciurel. Provizioanele se fac la 31 decembrie. Poate să fie un miliard sau 3, dacă certificatul ajunge la 75 de euro. Dacă va fi 4 – 5 euro va fi profit, dacă va fi mai mare de 7 – 8 euro nu mai depinde de manager. Nu ai ce să faci. Poţi să produci şi cu 1 leu, nu ai cum să acoperi pierderile când plăteşti asemenea taxe. Problema este că la 190 de lei pe megawatul plătit noi dăm 120 de lei per certificat. Restul sunt taxe, salarii şi cheltuieli. În momentul de faţă CEO depinde doar de guvernanţi. Soarta CEO depinde doar de Guvern, când certificatul trece de 8 euro”, a mai declarat Mitrescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com