Ministrul Virgil Popescu, atacat de un subaltern pe tema CEO

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este atacat din interiorul instituției de un pesedist Este vorba de secretarul de stat Constantin Ștefan, fost angajat al Complexului Energetic Oltenia. Ștefan cere ca grupurile pe bază de cărbune să nu intre în rezervă tehnică, ci să fie păstrate în funcțiune.

„Trebuie acționat în consecință pentru ca toate grupurile energetice pe cărbune de la CEOltenia să rămână în ExploatareComercială și nu trecute în ‘rezervă tehnică’ pentru că nu ne aflăm în situația de a avea excedent de producție de energie și nici Europa. Grupurile energetice pe cărbune ale CE Oltenia trebuie menținute în exploatare comercială cel puțin până în momentul când grupurile energetice nucleare 3 și 4 de la Cernovodă vor fi puse în funcțiune, cel mai devreme anul 2035.

Având în vedere realizarea grupurilor nucleare noi dar și faptul că în perioada 2027-2028 grupul 1 Cernavodă va fi oprit (-700 MW), trebuie realizați următorii pași:

– inițierea procesului de negociere referitor la modificarea/înlocuirea/eliminarea ‘țintelor’ din cadrul PNRR Componenta C6 Energie, prevedere stipulată atât în legislația europeană cât și națională privind aprobarea PNRR.

– decalarea termenului privind #decarbonizarea sectorului energetic spre anul 2040, pentru că anul 2030 este un obiectiv greu de realizat în actuala conjunctură.

Dacă se va proceda în continuare la închiderea grupurilor cum este prevăzut în actuala formă a PNRR, importul anual de energie electrică al României ar crește treptat și sigur de la 2,2 TWh la aprox. 10 TWh, acțiune ce trebuie ferm stopată, dat fiind faptul că prezentăm și așa un risc mare de sărăcie energetică în rândul consumatorilor.

CEOltenia reprezintă baza Sistemului Energetic Național”, conform unei postări a secretarului de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com