Minerii ies în stradă împotriva Guvernului. Ortacii nu suportă să fie umiliţi!

Astăzi, între orele 16:30 18:30, în localitatea Târgu-Jiu, județul Gorj, zona Piaţa Prefecturii, se va desfășura o adunare publică organizată de Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, filiala Gorj, la care vor participa, cel puțin 200 de persoane. Scopul adunării publice îl constituie manifestare protestului faţă de Guvernul României, pentru următoarele motive: 1. Blocarea transferului taxelor sociale de la angajator catre angajat şi 2. Modificările legii 62/2011, plecând de la varianta comuna a celor cinci confederații sindicale înaintată guvernului.

Revolta împotriva măsurilor aberante

Manu Tomescu, lider de sindicat în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că nicăieri în UE, contribuţiile sociale nu sunt trecute integral în sarcina angajatului.

„Guvernul pregăteşte cea mai mare schimbare a felului cum sunt calculate şi plătite contribuţiile sociale pentru angajaţi, însă obiectivul acestei schimbări este neclar. Astfel, de la 1 ianuarie 2018 urmează să treacă în sarcina salariatului toate contribuţiile de pensii, sănătate, şomaj. În prezent, aceste contribuţii sunt împărţite în mod aproximativ egal între angajat şi angajator. Care este obiectivul trecerii la salariat a contribuţiilor sociale ?

Nimeni nu a explicat până acum nimic

„În contractele de muncă sunt trecute salariile brute. Iar pentru a asigura acelaşi salariu net pentru angajaţii din companiile şi instituţiile de stat (bugetarii), majorarea salariilor brute se pot legifera. Însă ce se va întâmpla cu angajații care nu sunt bugetari ? Pentru ca angajaţii din sectorul privat să rămână cu acelaşi salariu net, angajatorul trebuie să mărească salariul brut cu 22%, iar întrebarea este de ce ar face-o în condiţiile în care nimeni nu-l poate obliga ? La un moment dat, după ce se va face această schimbare, angajatorul va spune: eu am 2.000 de lei sau 3.000 de lei disponibili, nu mă interesează ce taxe şi contribuţii plăteşti tu la stat, ăştia sunt banii. Sunt multe întrebări la care guvernanții ar trebui să ne dea răspunsuri clare. Deocamdată însă, nicăieri în Uniunea Europeană nu există o asemenea împărţire a poverii contribuţiilor sociale, integral la angajat. Este un experiment ca atâtea altele prin care trebuie să treacă românii ! Cui foloseşte ?”, a mai spus Tomescu.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com