Mesaje transmise de poliţie înainte de minivacanţa de sărbători

PREVENIREA  FURTURILOR   DIN  LOCUINȚE

Având în vedere perioada sărbătorilor de iarnă, poliţiştii de prevenire aduc în atenţia gorjenilor  câteva recomandări referitoare la protejarea locuinţei împotriva furturilor comise pe fondul neglijenţei în luarea unor măsuri minime de protecţie.

Infractorii pătrund în locuințe prin diverse metode:

  • Efracție
  • Chei potrivite
  • Împrietenire
  • Uşă neasigurată
  • Escaladare
  • Rupere butuc
  • Folosind diverse pretexte

– Atribuirea unor false calităţi (reprezentanţi ai unor societăţi – Gaz, Romtelocom, RDS, Electrica, firme curierat etc)

–  Oferirea unor produse spre vânzare (cosmetice, detergenţi, articole pentru bucătărie etc)

– Persoane sau grupuri de colindători.

În scopul prevenirii furturilor din locuinţe,  poliţiştii de prevenire gorjeni vă  recomandă:

  1. a) Dacă locuieşti la bloc:
  2. Încuietoarea de la uşa locuinţei trebuie să corespundă standardelor de siguranţă. Este important să o montezi corect, în aşa fel încât să nu se permită accesul din exterior, la şuruburile de prindere, iar cilindrul să fie complet introdus în corpul broaştei, pentru a evita ruperea lui.
  3. Dacă locuieşti la parter sau la etajul I, grilajele de la ferestre ţin hoţii la distanţă.
  4. Acordă o atenţie deosebită persoanelor sau grupurilor de colindători care işi fac apariţia în această perioadă; nu lăsa aceste persoane nesupravegheate, dacă le-ai permis accesul în locuinţă.
  5. Montează un interfon la intrarea în scară şi utilizează-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil
  6. Dotează cu încuietori corespunzătoare uşile de la subsol, terase sau intrări suplimentare
  7. Asigură-te că dispozitivul de amortizoare de pe uşa de acces în bloc oferă o închidere completă a acesteia
  8. La intrările în holurile imobilului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare
  9. Achiziţionează un sistem de alarmă pentru locuinţa ta, pe care să-l conectezi la dispeceratul unei firme de pază

 

  1. b) În plus, dacă locuieşti la casă, poţi monta un sistem de :
  2. Supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei
  3. Protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea ta
  4. Iluminare cu senzori de mişcare.

 

SENIORII – RESURSĂ ÎN  SUPRAVEGHEREA VECINĂTĂȚII

Ești pensionar? Petreci mult timp acasă? Cunoști toți vecinii și în plus și pe cei ce obișnuiesc să-i viziteze? Înseamnă că ești un bun observator când vine vorba de supravegherea vecinătății.

Ce este supravegherea vecinătății? Un sistem prin care vecinii înțeleg să se sprijine reciproc în acele situații care-i pot aduce în postura de victime, ca de exemplu:

–  să-și supravegheze locuințele când unii sunt acasă, iar alții în concediu sau la serviciu;

– să pună întrebări străinilor care nu își justifică prezența în apropierea blocurilor, locuințelor, în scările de bloc sau în curțile comune;

– să sesizeze faptele ce par a fi ilegale, chiar dacă nu-i privesc în mod direct;

– să fie atenți la ce se întâmplă în jurul lor și să nu lase lucrurile la voia întâmplării.

Vârstnicii sunt considerați o categorie vulnerabilă, ușor de victimizat. În realitate mulți dintre cei ajunși la vârsta senectuții doresc și pot să fie activi și utili. E timpul să-i privim și altfel, prin prisma calităților dobândite de-a lungul anilor, a disponibilității lor, a timpului și priceperii cu care se pot implica în viața comunității, pentru siguranța acesteia.

 

Fiţi în siguranţă în vacanţă!

Mult aşteptata vacanţă de iarnă se apropie cu paşi repezi, spre bucuria voastră, a copiilor. Ea aduce, însă, pe lângă distracţie şi timp liber, petrecut cu familia şi prietenii  şi o creştere a riscului de implicare în diferite evenimente neplăcute. Petrecerea unor perioade de timp mai mari fără supravegherea adulţilor,  deplasările mai frecvente pe drumurile publice, plecarea în tabere ori excursii, constituie tot atâtea situaţii la care vă invităm să reflectaţi înainte.

Astfel, deplasarea cu mijloace de transport în comun, contactul cu locuri şi persoane necunoscute, confruntarea cu situaţii noi, vă pot aduce în postura de victime ale accidentelor rutiere, ale hoţilor, tâlharilor sau persoanelor violente.

Pentru ca perioada vacanţei de iarnă  să nu vă fie umbrită de astfel de evenimente, poliţiştii de prevenire gorjeni vă recomandă să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

când călătoriţi cu autobuzul, autocarul sau microbuzul, nu vă înghesuiţi la urcarea sau coborârea din mijlocul de transport; v-aţi putea răni grav sau i-aţi putea vătăma pe cei din jur;

dacă autobuzul staţionează pe şosea, nu aveţi voie să traversaţi strada prin faţa sau prin spatele acestuia;

traversaţi strada numai în grup, însoţiţi de adulţii cu care sunteţi în excursie şi numai prin locurile special amenajate, după ce v-aţi asigurat corespunzător;

nu folosiţi telefonul mobil pe stradă pentru că astfel nu mai sunteţi suficient de atenţi la ce se întâmplă în jurul vostru şi puteţi fi accidentaţi grav!

chiar dacă vă doriţi să aveţi cât mai multe amintiri din vacanţă, nu trebuie să uitaţi niciodată de siguranţa voastră! Când faceţi fotografii, asiguraţi-vă de fiecare dată că nu vă puneţi viaţa în pericol pentru o imagine reuşită şi mai ales nu ieşiţi pe şosea;

nu vă îndepărtaţi de grup, pentru niciun motiv! Acest lucru este valabil şi pentru cazul în care se realizează opriri pe traseu;

nu aveţi voie să plecaţi de la locul de cazare fără să anunţaţi persoanele adulte care vă însoţesc în tabără sau excursie;

supravegheaţi-vă în permanenţă bunurile, mai ales în locurile aglomerate sau în mijloacele de transport în comun;

nu primiţi în camera în care sunteţi cazaţi persoane necunoscute sau cu care v-aţi împrietenit în tabără;

 

POARTĂ CENTURA – SALVEAZĂ VIAŢA

Trebuie să fim  conştienţi de importanţa purtării centurii de siguranţă. Şoferi sau pasageri, adulţi sau copii, regula generală ne spune că portul centurii în România este obligatoriu. Preferăm să căutăm excepţiile care să ne confirme că nu e atât de important să purtăm centura…chiar dacă există suficiente motive să înlăturăm miturile şi să ne protejăm viaţa, în primul rând, şi apoi banii. Pentru că lipsa centurii te poate costa mult mai mult decât crezi!

Mit si adevar despre portul centurii:

Mit: Centura face mai mult rău decât bine. În cazul unui accident poţi rămâne blocat de centură şi nu poţi părăsi autovehiculul.

Adevăr: Folosirea centurii de siguranţă constituie unul din cele mai eficiente mijloace de reducere a numărului şi a gravităţii leziunilor produse în coliziunile rutiere. Potrivit studiilor de specialitate rata mortalităţii scade atunci când pasagerii folosesc centura în mod corespunzător şi, de asemenea, scade  riscul producerii de leziuni grave

Mit:  Şoferul răspunde doar pentru el, nu şi pentru pasageri. Dacă aceştia aleg să nu poarte centura, e vina lor.

Adevăr: Şoferul este obligat prin lege să se asigure că toţi pasagerii poartă centură şi, în cazul transportării copiilor, că aceştia sunt prinşi în sisteme de protecţie adaptate vârstei şi greutăţii lor. Legea exceptează de la obligativitatea purtării  centurii doar anumite situaţii şi persoane: femeile însărcinate vizibil, şoferii – în timpul manevrei de mers înapoi, taximetriştii – pe  timpul transportului clienţilor în oraş, instructorii auto – în timpul orelor de condus.

VIATA ARE PRIORITATE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com