Manifestările pregătite la Târgu Jiu pentru Ziua Națională „Constantin Brâncuși”

În data de 19 februarie 2022 se împlinesc 146 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Cu acest prilej, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Local şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” organizează, la Târgu Jiu, o serie de manifestări cultural-artistice, în semn de omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului al XX-lea.

Manifestările vor debuta în după-amiaza zilei de vineri, 18 februarie, de la ora 16.00, când se va vernisa expoziția de grup „Amprente vizuale” a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Evenimentul curatoriat de Vasile Fuiorea şi prezentat de criticul de artă Pavel Şuşară va avea loc în Parcul Central, la Galeria de Artă deschisă în incinta Casei Grădinarului. Tot aici vor fi lansate revistele „Brâncuşi” și „Confesiuni”, apărute sub egida Editurii Brâncuși.

Ziua de sâmbătă, 19 februarie, decretată Ziua Naţională Brâncuşi, va începe, de la ora 11.00, în Parcul Central, cu expoziția de desene „Întâlnire cu Brâncuși”, organizată de Asociația Culturală „Tătărescu” şi Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, iar de la ora 14,30, în cadrul Galeriilor Municipale de Artă, va fi vernisată expoziția „Object memory” a artistului plastic Mihai Trifan, al cărei curator este conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Târgu Jiu a UAP din România. Comentariul critic al  expoziție îi va aparţine criticului și istoricului de artă Pavel Şuşară care, tot în după-amiaza zilei de sâmbătă, de la ora 16.00, va susţine la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” conferința cu tema „Paradoxurile brâncuşiologiei”. La finalul conferinței, Pavel Șușară își va lansa volumul de poeme „Viziunile şarpelui Alcazar”, grafica şi ilustraţia volumului fiind realizate de pictorul Mircea Bochiş.

Tot în sala Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, de la ora 17.30, se va desfăşura conferința cu tema „Două ipostaze ale arhitecturii memoriale postbrâncuşiene: Peter Iacobi şi Ioan Bolborea” susţinută de drd. Dalina Bădescu, iar de la ora 18.00, în parteneriat cu Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie, Respect (ADER), Georgiana Brandt îşi va lansa cartea „Pictura materistă. Istoric şi Pictura materistă. Dezvoltări, Deschideri. Odată cu lansarea cărţii sale, Georgiana Brandt va vernisa şi expoziţia personală, intitulată Flash Art: B4B. Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu un recital extraordinar, Brâncuşi & Sati, susținut de pianistul Florin Berculescu.

Menţionăm totodată că, evenimentele dedicate zilei de naştere a lui Constantin Brâncuşi au început încă de la începutul lunii februarie, prin deschiderea la Galeria Simeza din Bucureşti a expoziţei „Luna Brâncuşi”. Expoziţia este realizată în colaborare cu Filiala de Sculptură a UAP din România. Parteneri ai evenimentului sunt Filiala de Sculptură a UAP din România, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Club Rotary Târgu Jiu, Asociaţia pentru Democraţie, Educaţie, Respect (ADER), „Asociația Culturală „Tătărescu”, Asociația Cultural-Istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. Parteneri media: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, TVR 3, TVR Craiova, modernism.ro, Leviathan, Intellnews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com