Mai mult RESPECT pentru minerii din noroi

407 euro câştigă un miner din cadrul Complexului Energetic Oltenia lunar, fără tichete de masă şi sporurile nepermanente. Este vorba de celebra, deja, sumă de 1.900 de lei, primită de o „specie” de salariat pe cale de dispariţie: adică minerul de noroi. Minerul de noroi s-a obişnuit în ultimii ani să tacă, să sufere, să înghită în sec, să se gândească singur, când merge pe lângă bandă, la ratele făcute în bancă pentru facultatea copiilor sau pentru înmormântarea părinţilor. S-a obişnuit să facă infarct tot lângă bandă şi tot singur şi să fie resuscitat în sala de apel de unii colegii, în timp ce alţii au aprins becul, pentru că lumânări nu s-a gândit nimeni să pună prin sălile de apel.

Viaţa minerului de noroi

Minerul de noroi este ultimul la care se gândesc toţi să îi mulţumească pentru că iese fum pe coş, la termocentralele pe bază de cărbune din Oltenia sau din Hunedoara sau de aiurea, din ţară. Minerul de noroi, în special, se uită în sus şi speră cu un „Doamne ajută!” la ziua de mâine; priveşte în jos şi scuipă o înjurătură printre dinţi la cei care conduc sau către politicieni. În ultimii ani avu soarta crudă. Dacă acum 30 de ani nu avea ce face cu banii, în prezent un casier de la o şaormerie din mall primeşte net lunar, în mână, cum se zice, vreo 2.500 de lei. Şi stă în şaorma până la gât, cum se spune…

Mai mult respect

Problema este destul de simplă sau ar trebui să fie: fără minerul din noroi, ăla considerat fără carte şi fără masterat, nu mai intră salariul, pe card, celor care îşi desfăşoară activitatea pe mochetă, nu în noroi, nu iese fum pe coşurile termocentralelor, nu se aprinde becul în Consiliul Judeţean sau la Guvern sau mai rău, la şcoală sau în spital. Minerul de noroi chiar e ăla, ultimul, care stinge lumina. Cel puţin în România şi cât o mai fi minerit. Din acest motiv, minerul de noroi merită mai mult respect măcar, dacă nu şi un salariu care să îi dea speranţă şi să îi mai amâne ziua în care va face infarct din cauza grijilor. Ce înseamnă RESPECT? Adică să nu fie luat de prost, cum se spune în popor.

One thought on “Mai mult RESPECT pentru minerii din noroi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com