Lemnele din munţii Gorjului, trimise la export

La nivelul judeţului Gorj se înregistează deja o cerere sporită de lemne pentru încălzirea de iarnă. Cetăţenii au întrat deja în fibrilaţii, de teamă că vor rămâne fără combustibilul pentru încălzire. Şi este vorba de un necesar pentru cel puţin 5-6 luni de zile, având în vedere în special localităţile din zonale montane şi submontane ale judeţului Gorj unde iarna este mai lungă.

S-a ajuns la 500 de lei metrul cub

Se vorbeşte în anumite localităţi de o criză de combustibil, iar acest lucru a generat chiar o creştere a preţului la metrul cub de lemne, cu toate că judeţul Gorj este favorizat de prezenţa suprafeţelor mari de pădure. În momentul de faţă preţurile au ajuns cel puţin pentru staţiunea Rânca şi la 450 – 500 de lei metrul cub. O maşină cu lemne conţinând sub patru metri cubi de lemne tăiate şi sparte se vinde şi cu 1.400 – 1.500 de lei. Criza lemnului este cauzată şi de faptul că firmele care exploatează lemn trimit buştenii în afara judeţului Gorj şi chiar la export.

Este mai ieftin cărbunele

În momentul de faţă este mult mai avantajoasă încălzirea cu lignit de la Complexul Energetic Oltenia. Preţul per tonă este de numai 114 lei, plus taxele aferente. Pentru salariaţi este mult mai iefin, respectiv 60 de lei, plus taxele aferente. Fiecare salariat primeşte la cerere 10 tone de lignit care, teoretic, ar ajunge pentru asigurarea încălzirii pentru cele câteva luni de sezon rece. Preţul ar fi de peste 600 de lei, iar pentru terţi dublu, dar oricum mult mai ieftin decât lemnul. Interesant este că până şi membrii obştilor au ajuns să obţină lemn contra cost de la acestea. În anii trecuţi lemnul era oferit gratuit membrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com