Le face dreptate Avocatul Poporului victimelor infecţiilor intraspitaliceşti?

Mii de români sunt anual victime ale infecţiilor intraspitaliceşti. Foarte puţini dintre aceştia ajung să fie despăgubiţi de unităţile medicale sau de către stat pentru chinurile îndurate. Dacă nu cumva îşi pierd viaţa. Deja a intrat în folclor faptul că mergi la spital cu o boală şi pleci acasă cu încă două, referirea fiind directă la infecţiile cu microbi din unităţile medicale. Sistemul medical se apără cum poate ş, în loc să rezolve problema, se ascunde în spatele unor statistici privind achiziţia de substanţe dezinfectante. Dar s-a văzut cât de mult erau respectate concentraţiile dezinfectanţilor pentru spitale şi uneori cât de mult erau îndoite cu apă. În multe situaţii nici procedurile privind răspândirea infecţiilor nu sunt aplicate în totalitate.

Este greu de crezut că o asistentă la sala de pansamente se dezinfectează de fiecare dată pe mâini între cei 30 de pacienţi cărora le schimbă pansamentele într-o zi. Sau dacă sterilizează instrumentarul medical sau dacă îşi dezinfectează cineva mâinile la intrarea sau la ieşiea din secţie. Unii au spus că sunt unităţi medicale care ar trebui demolate pentru că nu mai pot fi scoşi microbii din acestea. Este nevoie de spitale noi.

Ce poate face Avocatul Poporului?

Ultimul caz în care s-a sesizat Avocatul Poporului este cel al unei paciente din judeţul Gorj despre care familia spune că ar fi decedat în urma unei infecţii intraspitaliceşti. Femeia de 47 de ani ar fi fost infectată cu o bacterie intraspitalicească în timpul internării în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolului 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii.Conform relatărilor din presă, fiul pacientei s-a prezentat cu mama sa, în luna februarie 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, precizând că pacienta are dureri de gât. Medicii ar fi diagnosticat-o iniţial cu amigdalită acută. Femeia a fost internată apoi în Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, unde i s-ar fi făcut o primă incizie, fără analize prealabile, susţine fiul pacientei. „Mama mea a solicitat să i se facă un RMN, dar medicii ORL i-au spus că aparatul nu funcţionează, internând-o în salon. În următoarea zi s-a schimbat medicul de gardă, i s-a făcut o a doua incizie, iar eu, ajungând la spital, am aflat că nivelul de leucocite îi ajunsese la 30.000. I-am rugat pe medici să-i facă noi analize mamei mele şi un RMN. Mi s-a spus şi mie că RMN-ul nu funcţionează şi i-au schimbat tratamentul, fără analize. A treia zi, mama simţindu-se rău, neputând să doarmă noaptea de dureri, i s-a făcut a treia incizie şi i s-a schimbat iar tratamentul”, a precizat fiul femeii, citat în comunicatul de presă.

Transferată la Craiova

Sursa citată mai menţionează că, între timp, au ieşit şi analizele exudatului faringian. Proba luată indica faptul că pacienta avea un microb intraspitalicesc, mai exact bacteria klebsiella, motiv pentru care femeia a fost transferată de urgenţă (după cinci zile de la internare) la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – Secţia de chirurgie toracică. „La Craiova, pacientei i s-a introdus un tub de drenă la plămâni, iar într-un interval de 20 de minute ‘într-o pungă s-au scurs aproximativ un litru de puroi’. A doua zi, de dimineaţă, la ora 8,00, pacienta a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de mediastin, dar doctorii i-au dat şanse mici de supravieţuire, conform afirmaţiilor fiului acesteia. A fost operată, iar după trei zile de terapie intensivă, a fost trecută pe salon. După alte cinci zile de salon, în care pacienta a fost supusă mai multor tratamente, a făcut primul stop-cardiac. A fost dusă inconştientă la terapie intensivă, iar dimineaţa a făcut al doilea stop-cardiac. În următoarea noapte, fiind în comă la terapie intensivă, femeia a făcut al treilea stop-cardiac şi apoi (la solicitarea familiei, doctorii dându-i şanse mici de supravieţuire) i s-a făcut externarea”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com