Laureații Festivalului „Cheile Oltețului 2020”

Festivalul Național de Folclor ,,Cheile Oltețului” și-a desemnat câștigătorii celei de-a doua ediție. Festivalul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Polovragi. Are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc, reprezentând spațiul de afirmare a tinerilor interpreți și de repunere în circulație a unor piese valoroase din diferite zone etnofolclorice ale țării.

 

Trofeul festivalului: Gînjulete Melania Maria– Sibiu.

 

Melania are 21 de ani și este absolventă a Școlii Populare de Artă din Sibiu.

Pasiunea ei pentru muzică spune că a venit odată cu ea pe lume, însă a început să studieze doar din anul 2015. De atunci, Melania a muncit din greu pentru a se dărui publicului așa cum este acum. „Atâta timp cât Bunul Dumnezeu ne ține sănătoși si activi să nu uităm să îi mulțumim și Lui” spune Melania, pe care o felicităm pentru vocea deosebită și trofeul festivalului câștigat anul acesta la Polovragi.

 

Soliști vocali

 

Premiul I – Răspop Ionela – Sibiu

 

“Pot spune că am copilărit  într-un decor  cu totul și cu totul special. De ce spun asta? Deoarece  părinții mei sunt din niște locuri cu totul și cu totul speciale,  două sate  din inima Mărginimii Sibiului, Rășinari și Rîu Sadului, aici păstrându-se încă tradiția, obiceiurile, iar portul popular este îmbrăcat Duminica la biserică, chiar și la muncile pe care le au în viața de zi cu zi.

În prezent locuiesc în Șura Mică, jud. Sibiu,  un sat de șes, unde părinții mei au continuat să crească animale, în special oi. Deseori stau cu oile și le cânt, chiar și acum,  îmi imaginez că sunt publicul meu…și nu este unul mic, să mă credeți pe cuvânt. Muzica a fost dintotdeauna prietena mea cea mai bună. Mereu mă regăsesc în muzică.

Perioada aceasta cu pandemia nu m-a schimbat foarte mult, deoarece stau la țară, iar spațiul  și liniștea au fost de partea mea. Atât doar că tot ce a ținut de facultate a fost online. Mi-am împărțit timpul  între muncile gospodărești, școala și cântecul popular,  pe care-l port cu mine peste tot. Deci, pe mine pandemia  nu m-a afectat și nu am avut timp de plictiseală!” Felicitări și Ionelei pentru premiul I obținut la această secție.

 

Premiul al II-lea – Zamfir Adelina – Argeș

Premiul al III-lea – Luizinschi Bianca – Constanța

 

 

Soliști instrumentiști

 

Premiul I – Novăceanu Andrei – saxofon – Gorj (Crasna)

Andrei spune despre el că este o fire prietenoasă, sociabilă și ambițioasă. Are  23 de ani și administrează formația “Fratii Novaceanu” formată din 6 muzicanți.

 

Premiul al II-lea – Lupu Andrei – fluier –Gorj (Polovragi)

Premiul al III-lea – Rogoveanu Laurențiu – fluier – Gorj (Polovragi)

 

Premiul special ”Stelian Florescu” – pentru autenticitatea repertoriului: Păun Stelian – Giurgiu și pentru debut- Ursu Alina din Novaci.

 

Juriul care a desemnat câștigătorii acestei ediții a fost format din conf. univ. dr habil. Gabriela Rusu-Păsărin (președintele juriului), prof. Rodica Popa-Comăniciu și prof. Emilia Drăgotoiu-Nanu. Toate premiile au fost oferite de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com