Jaf pe spatele românilor: cum merg eolienele, cum merg şi exporturile de energie ieftină

ANRE continuă să arate că nu are niciun fel de idee cum să pună ordine în Sistemul energetic naţional. Şi tot ce se întâmplă este pe spinarea consumatorilor finali. Este vorba de cetăţenii care achită lună de lună facturile fără ca cineva să îi reprezinte şi să îi apere. Facturile românilor la energie au crescut cu aproape 20% în ultimul an şi nimeni nu a venit cu vreo explicaţie.

Doar trebuie să creştem, dar nu scădem nimic?

ANRE a aprobat de fiecare dată creşterile de preţ la energia electrică, motivând cu faptul că este nevoie de investiţii şi de mentenanţă. Dar cu certificatele verzi ce se întâmplă? De ce trebuie plătite de populaţie în facturi? Doar patronii de centrale eoliene nu împart profitul cu românii şi nici măcar cu statul român.

Mai departe, de ce sunt salturile spectaculaose la preţ aproape de la o zi la alta şi mai ales pe PZU, în zile când consumul nu era spectaculos. Nici pentru această întrebare nu are un răspuns ANRE.

Mai departe, în week-end a suflat vântul cu putere, de ce atunci se înregistrează vârf de export de energie. Pentru ca să exportăm ieftin şi să importăm scump, cumva? Dar de ce să mai plătim noi certificate verzi în facturi, dacă exportăm energie ieftină? Ceva nu se leagă. Adică sunt nişte dileme pe care cineva ar trebui să le soluţioneze.

Mai departe, de ce nu se introduce o clauza preţului cel mai mic pe piaţa de energie în favoarea facturilor achitate de consumator şi să se ajusteze automat de la o zi la alta. Dacă nu se poate, atunci să se prezinte public nivelul şi situaţia investiţiilor pe care companiile de distribuţie şi transport în energie le-au făcut, potrivit obligaţiilor. Are şi ANRE un rol în SEN sau doar se „mlădiază” în funcţie de interesele băieţilor mereu deştepţi din energie!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com