Ipoteză-şoc: Sindicatele cred că Ponta a pus umărul la dărâmarea mineritului

Sindicatele din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) prezintă o ipoteză-şoc. Este vorba de implicarea fostului premier Victor Ponta într-un exerciţiu de lobby pentru energia pe gaze naturale. Potrivit unei postări a Sindicatului Liber EMC Roşia, premierul Ponta a participat în 2012 la inaugurarea uzinei electrice pe gaze de la Brazi.

De asemenea, „în toamna anului 2012, guvernul Ponta a dat o hotărâre de guvern cu dedicație pentru multinaționala OMV- Petrom. În această hotărâre de guvern se spune că OMV – Petrom poate folosi gaz ieftin pentru centrala electrică și că nu este obligată să folosească un coș de gaze. Cu alte cuvinte, fără să vrea, sau poate cine știe, OMV- Petrom a crescut dependența României de gazele Rusiei, iar în paralel OMV s-a îmbogățit”, potrivit postării sindicaliştilor.

A semnat falimentul cărbunelui

Avântul luat de energia pe gaze a fost în detrimentrul termocentralelor pe cărbune. Este lesne de observat că energia pe gaze naturale este mai ietină decât cea pe cărbune. De asemenea, nu se compară eforturile pe care le depune Complexul Energetic Oltenia pentru a produce un megawat de energie electrică, raportat la un grup energetic pe gaze naturale, unde este suficientă închiderea şi deschiderea unui robinet de gaze naturale, fără alte procese tehnologice complexe.

„Băieţii deştepţi” vor să treacă România pe gaze

Şi actualul proiect de strategie energetică prevede ca în următorii ani România să renunţe treptat la grupurile pe cărbune şi să producă energie electrică pe gaze naturale. De unde va lua ţara noastră gaze naturale nu se precizează. În plus, termocentralele pe cărbune vor mai acoperi doar 5% din totalul producţiei din Sistemul Energetic Naţional. Adică, cel mai probabil va mai exista doar termocentrala de la Rovinari.

Andrei Pavel

One thought on “Ipoteză-şoc: Sindicatele cred că Ponta a pus umărul la dărâmarea mineritului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com