Investiţia la Grupul 5 de la Rovinari, în pericol – CEO riscă să fie amendată!

Potrivit unei note interne din cadrul Complexului Energetic Oltenia, există pericolul ca investiţia la grupul energetic numărul 5 de la Termocentrala Rovinari să nu mai fie posibilă. Este vorba de o opinie juridică exprimată de compatimentul de specialitate pentru a fi făcută cunoscută managerilor Complexului Energetic Oltenia. Nu este vorba de probleme cu Planul Naţional de Investiţii, nici cu alocările bugetare pentru continuarea investiţiei, ci o disfuncţionalitate de natură juridică. Este vorba de nerespectarea procedurilor de achiziţii, în urma cărora firma Romelectro SA a câştigat contractul privind modernizrea şi eficientizare grupului energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.

Nu ar fi respectat procedurile

Potrivit juriştilor, specialiştii companiei, care au organizat licitaţia, nu ar fi respectat toate proceruile în materie de achiziţii. Acest lucru ar fi în defavoarea Complexului Energetic Oltenia şi în favoarea firmei Romelectro. .Din acest motiv, respectiv al nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, în cazul atribuirii contractului de modernizare pentru grupul energetic numărul 5 de la Rovinari, Complexul Energetic Oltenia riscă o amendă cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei. Ceea ce li se impută în fapt specialiştilor CEO care au organizat licitaţia este că în perioade de încheiere a contractului cu Romelectro nu ar mai fi fost valabilă oferta depusă şi nici garanţia de bună execuţie, cu toate că ulterior firma a trimis o adresă prin care a stipulat că îşi menţine oferta. În ciuda acestui lucru, în document se precizează că la momentul încheierii contractului oferta nu se afla în perioada de valabilitate şi nici garanţia. Astfel, CEO ar putea fi pusă în situaţia de a nu avea acces la garanţia de execuţie a lucrării.

Propun încetarea contractului!

Juriştii opinează că, din acest motiv, compania ar putea fi prejudiciată, motiv pentru care s-ar pute lua în calcul măsuri, precumîncetarea contractului. „Evaluând documentele aferente acestei proceduri, opinăm că prezent procedură de achiziţie publică se supune art 109, alin.1, lit c, din OUG 34 din 2006 ce stipulează că <<Autoritatea contractantă are obligaţia de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică dacă….abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire>>”, se menţionează în documentul CEO Prin abateri grave se înţelege erori sau omisiuni apărute pe parcursul procedurii de atribuire. Un auditor autorizat urmează să se pronunţe în legătură cu modul în care a fost încheiat contractul privind reabilitarea grupului numărul 5 de la Termocentrala Rovinari.

Andrei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com