Inspectorii ITM aleargă pentru implementarea politicilor fiscale ale Guvernului
Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va participa, în perioada 4 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018, la o amplă acţiune desfăşurată la nivel naţional de către Inspecţia Muncii care are ca obiectiv o campanie de informare şi conştientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea 61/2011, reglementate prin art. VII din OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, registrul general de evidenţă a salariaţilor şi transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată. Pentru o cât mai eficientă informare a angajatorilor de la nivelul judeţului, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va organiza întâlniri cu reprezentanţii entităţilor care au calitatea de angajator, din toate domeniile de activitate: societăţi comerciale, regii autonome, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale.
Sute de angajatori supuşi informării
Pentru că informarea promptă a angajatorilor cu privire la reglementările, dar şi modificările intervenite în timp în legislaţia muncii este o prioritate în activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, inspectorii de muncă din cadrul instituţiei participă, încă de la data de 30.10.2017, la o campanie de conştientizare, a persoanelor fizice şi juridice din judeţ, cu privire la principalele acte normative referitoare la relaţiile de muncă, a precizat George Romanescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Până în prezent, inspectorii de muncă au discutat cu 538 de angajatori din 48 de comune din Gorj şi 534 de angajatori din şase oraşe. Alţi 100 de angajatori au primit informaţii la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
Controale la agenţii economici
În paralel cu activitatea de prevenţie prin prelucrarea reglementărilor legale în domeniu, inspectorii de muncă au continuat şi seria controalelor, în perioada 27.11. 2017 -29.11.2017, fiind efectuate 16 controale pentru depistarea muncii nedeclarate. Unul dintre angajatorii verificaţi a fost sancţionat cu o amendă de 20.000 de lei pentru folosirea muncii nedeclarate. Cuantumul total al amenzilor aplicate pentru nerespectarea legislaţiei în privinţa relaţiilor de muncă s-a ridicat la 23.000 de lei, fiind dispuse, în acelaşi timp, 18 măsuri pe care angajatorii supuşi controlului vor trebui să le ducă la îndeplinire.