Închid ONG-urile Termocentrala de la Rovinari!?
Complexul Energetic Oltenia s-ar putea trezi cu Termocentrala Rovinari blocată. Este vorba de inima companiei, care asigură cea mai mare parte a energiei electrice livrată în Sistemul Energetic Naţional. Termocentrala Rovinari produce şi cea mai ieftină energie electrică din Complexul Energetic Oltenia şi oferă stabilitate companiei. Administraţia Complexului Energetic Oltenia a decis recent să solicite Agenţiei de Mediu emiterea unei autorizaţii integrate de mediu, iar persoanele sau autorităţile interesate pot depune obiecţiuni.
Scandal la Turceni
Este momentul în care organizaţiile de mediu îşi pot face simţită prezenţa, la fel cum s-a întâmplat la Sucursala Electrocentrale de la Turceni, unde a fost declanşat un adevărat scandal, chiar anul trecut. Fără autorizaţia integrată de mediu pentru grupurile 3, 4, 5 şi 6, Termocentrala Rovinari îşi va înceta activitatea. Interesul organizaţiilor de mediu este să blocheze orice activitate care are legătură cu mineritul şi să susţină energia regenerabilă. Termocentrala de la Rovinari are investiţiile necesare şi respectă parametri de mediu din UE. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu emiterea autorizaţiei integrate de mediu.
„COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. – SUCURSALA ELECTROCENTRALE ROVINARI situat în oraşul Rovinari, strada Energeticienilor, nr.25, judeţul Gorj, în scopul desfăşurării activităţii încadrate conform Anexei 1 a Legi 278/2013 :
- Industrii energetice
1.1. Arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominală totală egală sau mai mare de 50 MW;
Solicitarea de emitere a autorizaţiei integrate de mediu se referă la instalaţia IPPC compusă din :
IMA 1 – formată din două blocuri energetice (nr.3 și nr.4) fiecare cu putere termică de 878 MWt ,
IMA 2 – formată din două blocuri energetice (nr.5 și nr.6) fiecare cu o putere termică de 878 MWt. Informaţii privind impactul potenţial asupra mediului şi al activităţii pentru care se solicită emiterea autorizaţiei integrate de mediu pot fi consultate în timpul programului de lucru 8,00-16,30 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj , strada Unirii, nr. 76, Târgu-Jiu. Observaţiile, sugestiile, propunerile publicului se primesc în scris, la sediul A.P.M. Gorj sau electronic la adresa de e-mail a A.P.M. Gorj [email protected]”, potrivit unui anunţ al Complexului Energetic Oltenia.
Andrei Pavel