Incendiu la Săgeata Albastră! Amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren

Joi, 27 septembrie 2018, începând cu ora 11:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al Judeţului Gorj organizează un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren în care sunt implicate structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, personalul cu funcţii de conducere din cadrul ISU Gorj, precum şi personal operativ din cadrul Detaşamentului de Pompieri Tg-Jiu, Detaşamentului de Pompieri Motru şi Gărzii de Intervenţie Bumbești-Jiu.

De asemenea, sunt angrenate și forțe de intervenție din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență ale Județelor Hunedoara și Dolj.

OBIECTIVELE EXERCIŢIULUI:

         Verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare;

         Organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs;

         Verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj;

         Verificarea pregătirii pentru intervenţie a unităţilor participante.

 

– SCENARIUL EXERCIŢIULUI –

(extras)

Situaţia generală

În data de 27.09.2018, în jurul orei 11:00, pe Defileul Jiului, în zona Stației CFR Meri, un incendiu a izbucnit la un tren de călători Săgeata Albastră (Siemens Desiro), aparținând CFR Călători care transporta 20 de pasageri și se deplasa pe linia de cale ferată 116 pe ruta Bumbești-Jiu – Petroșani.

Situaţia operativă specială nr. 1

Ca urmare a unei defecțiuni apărute la sistemul de frânare s-a produs un incendiu la automotorul Săgeata Albastră, acesta rămânând blocat în tunelul feroviar din apropierea Stației CFR Meri.

În urma producerii incendiului și a tirajului din tunelul feroviar, flăcările s-au extins cu repeziciune la primul vagon al trenului. Din cauza fumului dens și a imposibilității auto-evacuării ca urmare a defectării sistemelor de acționare ale ușilor de evacuare din vagoane, în interior au rămas surprinși mai mulți pasageri.

Situaţia operativă specială nr. 2

Din cauza panicii create, călătorii s-au îndepărtat de zona incendiului, deplasându-se în direcții diferite, devenind extrem de dificilă misiunea de a stabili numărul persoanelor rămase în interiorul trenului de călători pentru a fi salvate. Aceștia sunt răspândiți în zona montană adiacentă Stației CFR Meri, iar pentru căutarea-salvarea acestora este necesară intervenția forțelor specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com