Înălțarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie la Muzeul Crucilor de la Măceşu

Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată în fiecare an pe 14 septembrie este o mare sărbătoare creștin ortodoxă. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj marchează această sărbătoare  prin pomenirea marilor oameni de cultură trecuți în neființă. La Muzeul Crucilor de la Măceșu, CJCPCT Gorj în colaborare cu Primăria orașului Târgu Cărbunești organizează luni 14 septembrie 2020 începând cu ora 11.00 un parastas pentru pomenirea celor trecuți în neființă și împărțirea a 50 de pachete de pomană.

Pe 13 septembrie 2013 a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn. Zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului, au fost aduse în curtea fostei şcoli din Măceşu pentru a încânta privirile tuturor celor care vor trec pragul acestui muzeu, poate unic în lume. Pompiliu Ciolacu, etnolog în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a avut idea înființării unui astfel de muzeu unicat în România. Cea mai veche cruce expusă în muzeul de la Măceşu este una tip troiţă, adusă din comuna Vladimir și are peste 140 de ani.

La muzeu sunt expuse și cruci de jurământ pentru artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.

Din păcate anul acesta nu a mai avut loc Tabăra religioasă de pictură “Lumină din lumină” în luna iulie, din cauza condițiilor impuse de pandemie. În cadrul acestui eveniment câțiva elevi pictau cruci de pomenire pentru oameni de cultură, artă și politicieni ai României.

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a fost instituită de către Biserică în urma a doua evenimente: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înalțarea ei solemnă în văzul poporului, la 14 septembrie 335.

Cei interesați să participe la acțiunile organizate cu ocazia “Înălțării Sfintei Cruci”, dar și să viziteze muzeul sunt așteptați luni 14 septembrie 2020  începând cu ora  11.00 la Muzeul de la Măceșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com