Hidrocentralele din Defileul Jiului, lăsate baltă, deşi sunt trecute în programul de guvernare

Investiţia de 200 de milioane de euro din Defileul Jiului este în continuare abandonată. Cu toate acestea, secretarul de stat în Ministerul Energiei, gorjeanul Andrei Maioreanu, a făcut public faptul la un moment dat că cele două hidrocentrale sunt incluse în programul de guvernare. Până acum a fost cheltuită suma de 155 de milioane de euro şi lucrările sunt gata în procent de peste 98%. Mai este foarte puţin de executat, însă autorizaţia de construire a fost blocată în instanţă de organizaţiile de mediu.

Colegul lui Andrei Maioreanu, interpelare la Anton Anton

„Stimate domnule ministru Anton Anton,

Investiția “Amenajarea Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”, demarată de compania de stat Hidroelectrica, reprezintă  un proiect extrem de important pentru sistemul energetic românesc.

Potrivit unor specialiști, energia produsă de hidrocentralele construite pe Jiu ar fi permis alimentarea cu electricitate a peste o sută de mii de gospodării, cu un consum mediu lunar de 200 kWh/ lună, în condiţiile în care, persoane autorizate din sectorul energetic spun că România ar avea probleme în ceea ce privește asigurarea consumului de energie electrică, mai ales în perioadele de vârf de consum.

Construirea și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Dumitra (realizată în proporţie de 98%), și a hidrocentralei de la Bumbeşti (construită 90%) reprezintă un proiect foarte important nu neapărat pentru Hidroelectrica, ci pentru hidroenergetica românească.

Construcția celor două hidrocentrale mari, cu o putere instalată de 66 de megawați, a început în 2004, însă din cauza mai multor piedici, în ultimii ani, unele de mediu, acestea nu au mai fost finalizate pentru a deveni funcționale.

În final, organizațiile de mediu au blocat o investiție a statului român, care se ridică la aproape 200 de milioane de euro, bani ai țării. Este regretabil că, deși Hidroelectrica obținuse toate avizele necesare, inclusiv de mediu, schimbarea legislației a dus la blocarea în instanță a proiectului.

Cu respect, vă întreb domnule ministru Anton Anton, ce șanse mai sunt ca societatea Hidroelectrica, din subordinea Ministerului Energiei, să continue lucrările la hidrocentralele Dumitra și Bumbești?

Există posibilitatea obținerii de noi autorizații și avize de mediu pentru continuarea acestor investiții?

Ce măsuri au fost luate pentru protejarea și securizarea celor două hidrocentrale de pe Jiu, în vederea prevenirii degradării lucrărilor deja executate?

Domnule ministru Anton Anton, ministerul pe care îl conduceți monitorizează frecvent modul în care sunt conservate lucrările la aceste obiective de investiție?”,conform unei interpelări trimise anul trecut de senatorul Florin Cârciumaru ministrului Energiei, Anton Anton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com