Hemoragiile digestive și cirozele, în creștere în rândul gorjenilor

Secția de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu are capacitatea de a diagnostica și trata corespunzător toate afecțiunile sistemului digestiv și are în dotare aparatură performantă, precum videoendoscop, videocolonoscop, ecograf Doppler etc, dar și acces la computerul tomograful și RMN-ul unității medicale.

Secția funcționează în clădirea SJU Târgu-Jiu situată pe strada Progresului (Spital 700) și are 35 de paturi. Chiar și în această perioadă, în care pandemia de coronavirus a afectat sistemul medical, zeci de pacienți sunt internați pe Secția de Gastroenterologie. În prezent, 25 de gorjeni beneficiază de îngrijiri și tratament medical aici.

Secția este condusă de doctorul Vasile Mălăiuș, medic Primar Gastroenterologie și medic Primar Medicină Internă, care are o experiență profesională de 27 de ani la Spitalul Județean, plus anii petrecuți în Capitală. Din echipa sa fac parte încă patru medici, asistente medicale și infirmiere care își fac mereu treaba cu profesionalism și devotament. Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv, respectiv: afecțiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice, pancreatice. În ultima perioadă, a crescut numărul urgențelor digestive, dar și numărul pacienților internați din cauza unor hemoragii digestive, anemii severe, ciroze hepatice decompensate, enterocolite acute cauzate de un abuz al antibioticelor.

„Cele mai frecvente afecțiuni sunt hemoragiile digestive, anemii severe, ciroze hepatice, pancreatite acute, colici abdominale. De asemenea, avem multe enterocolite acute din cauza antibioticelor prescrise anti-Covid. Am avut și pacienți care au abuzat de antibiotice și nu le prescrisese niciun medic tratamentul, nu avem foarte mulți, dar avem. În general, pacienții noștri au peste 40 de ani, dar am avut și tineri de 23 de ani cu ciroză decompensată, sau de 30 de ani. Adresabilitatea la această secţie este mare, avem un grad destul de mare de ocupare a paturilor. Și în Ambulatoriul SJU adresabilitatea este mare, acolo avem între 20 și 24 de consultații zilnic. Pentru creșterea acurateței diagnosticului și evaluarea stadiului de boală, consultul gastroenterologic este completat cu explorari funcționale digestive, endoscopice și imagistice. Pe această secție, se lucrează foarte bine în echipă și doar în beneficiul pacientului, mereu a fost așa”, a spus medicul șef Vasile Mălăiuș.

În opinia doctorului Mălăiuș, alimentația necorespunzătoare, abuzurile de alcool sau de medicamente sunt printre principalele cauze ale afecțiunilor digestive. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com