Guvernul susține politicile Comisiei Europene de reducere a activității miniere şi vrea cât mai multe gaze naturale

Comisia Europeană vrea reconversia forței de muncă din minerit

Premierul Viorica Dăncilă a aflat luni de la reprezentanţii Comsiei Europene care sunt priorităţile UE în materie de politici energetice şi minerit. Încă o dată mesajul a fost că viitorul mineritului este decis şi vor fi finanţate proiecte de reconversie profesională pentru mineri. Vor fi susinute în principal proiecte legate de promovarea consumului şi a transportului de gaze naturale.

Potrivit unui comunicat, pregătirea României pentru preluarea și exercitarea Președinției Consiliului UE, prioritățile în domeniul energiei, precum și accesarea de către autoritățile române a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, au fost principalele teme discutate în cadrul întrevederii de luni a prim-ministrului Viorica Dăncilă și vicepremierului Viorel Ștefan cu Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european pentru Uniunea Energiei.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că prioritățile României la Președinția Consiliul UE se bazează pe patru piloni principali, cu accent pe energie, cercetare și inovare, acordându-se însă atenția cuvenită noilor provocări la nivel european, precum și politicilor tradiționale: Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Politica Energetică, inclusiv componenta de cercetare-inovare. ”De asemenea, este important ca în mandatul Președinției României să obținem un acord politic privind Cadrul Financiar Multianual post-2020. Arătăm astfel că Uniunea Europeană rămâne puternică și după Brexit și că împreună punem bazele unei Europe puternice, solidară și incluzivă”, a afirmat șeful Executivului.

Vicepremierul Viorel Ștefan a prezentat obiectivele și prioritățile României în domeniul energetic și a subliniat că rămân în prim plan diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și punerea în valoare a resurselor energetice la Marea Neagră. ”Reafirmăm angajamentul Românei în ceea ce privește realizarea proiectului BRUA, ale cărui lucrări au început luna trecută. Vom avea în continuare un dialog deschis cu privire la acest proiect și nu vom încuraja abordările divergente făcute publice în ultimele zile. De asemenea, proiectul Legii privind derularea operațiunilor petroliere pe mare (offshore) este prioritară pe agenda  Parlamentului României, întrucât dorim să asigurăm un cadru stimulativ pentru investițiile în acest domeniu”, a afirmat premierul Viorel Ștefan.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru Uniunea Energiei a apreciat eforturile Guvernului pentru pregătirea preluării și exercitării Președinției Comisei Europene și a remarcat că în timpul acestui mandat vor fi introduse noi reglementări în domeniul energiei. Comisarul european a punctat, între altele, trecerea la finanțarea inovativă și posibilitatea finanțării proiectelor de reconversie profesională din regiunile miniere. De asemenea, oficialul european a remarcat implicarea României în realizarea proiectului BRUA și preocuparea pentru valorificarea resurselor energetice la Marea Neagră. ”În acest context, România poate deveni un actor foarte important pe piața gazelor”, a afirmat comisarul european pentru Uniunea Energiei, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com