Guvernul doreşte să elimine complet sindicalismul!?

Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Federaţia Naţională Mine Energie, vor o legislaţie care să deblocheze negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă la toate nivelurile. Potrivit sindicaliştilor, actuala legislaţie îşi propune practic să elimine mişcarea sindicală printr-o serie de restricţii care în ultimii ani şi-au spus cuvântul asupra modului defectuos în care au fost elaborate şi semnate contractele colective de muncă. Practic, puterea administraţiei a crescut în mod esenţial, iar sindicatele nu au mai fost parteneri în procesul de negociere, de cele mai multe ori. Cei care au avut de suferit au fost, desigur, salariaţii.

Revendicarea Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”

„Modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor 5 confederații sindicale înaintată guvernului.

Efectele negative ale modificării legislației dialogului social din 2011 prin desființarea negocierii colective la nivel superior și restrângerea dreptului la acțiune colectivă au condus la accentuarea inegalităților sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa. Astfel, în cei 7 ani de la intrarea în vigoare a condiționărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% – sunt semnate de reprezentanții salariaților, de cele mai multe ori desemnați de însuși managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de fațadă este minimă.

Efectele sunt vizibile și au stârnit îngrijorarea instituțiilor internaționale, precum Organizația Internațională a Muncii sau Comisia Europeană.

Numărul lucrătorilor pe salariul minim a crescut exponențial în cei 7 ani (de la 8% în 2011 la peste 30% în prezent), migrația forței de muncă a atins cote alarmante, cu un deficit major de forță de muncă calificată, iar fenomenul muncii nedeclarate a luat amploare. Mai mult decât atât, prevederile acestei legi restricționează dreptul constituțional la asociere colectivă pentru peste 1 milion de lucrători, angajați în cele cca 470.000 întreprinderi care au sub 15 angajați (pragul minim impus de lege pentru constituirea unui sindicat).

Erodarea capacității de negociere a lucrătorilor are drept consecință directă pauperizarea lucrătorilor. Venitul anual disponibil per capita plasează România pe ultimul loc în Europa, la o distanță greu de recuperat în următorii ani: 25,9% față de țările UE 15, dar și 61,1% față de țările UE 8, conform datelor Eurostat, 2015. Mai mult decât atât, avem de departe cea mai mare rată de lucrători săraci înregistrată în EU (19%, în timp ce media EU a acestui indicator este de 9%) care, deși sunt încadrați în muncă și au un venit, nu câștigă suficient pentru a-și asigura un condițiile minime de trai”, potrivit unei postări de pe pagina de socializare a liderului de sindicat din CEO, Manu Tomescu.

Este de precizat că sindicatele din FNME vor protesta luni la Târgu Jiu, în Piaţa Prefecturii, începând cu ora 16,30, împotriva deciziei Guvernului de a trece plata contribuţiilor la salariu din sarcina angajatorului, în sarcina angajatului.

Andei Pavel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com