Grupul chinez de la Rovinari ar fi trebuit să fie aproape gata
Grupul chinez de la Termocentrala Rovinari ar fi trebuit să se apropie de finalizare, dacă nu lucrările să fi trecut măcar de 50%. Primele discuţii legate de construirea grupului energetic de 600 de MW au fost demarate în 2012 – 2013. S-a mai discutat şi în 2014 şi rediscutat în 2015, când au fost făcuţi primii paşi pentru constituirea societăţii comune. Proiectul era estimat la un miliard de dolari, iar compania China Huadian Engineering urma să construiască un grup de 600 de MW la Termocentrala de la Rovinari. Proiectul de colaborare cu chinezii s-a blocat la un moment dat, din cauză că se punea problema garantării acţiunilor care aparţin CE Oltenia, ca urmare a contribuţiei sale în natură la acestă investiţie. În conformitate cu Actul Constitutiv, aprobarea garanţiilor este de competenţa acţionarilor, potrivit unui punct de vedere al CEO din urmă cu doi ani.
Acord semnat în 2014
Şefii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au semnat în octombrie 2014 un acord privind înfiinţarea unei companii cu capital mixt pentru construcţia unui nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari, o investiţie de circa un miliard de dolari. Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation. Grupul pe lignit urma să fie construit pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei de la Rovinari, care erau dezafectate. Construcţia termocentralei ar fi trebuit să dureze între 3 ani şi 3,5 ani. Dacă lucrările ar fi început în 2014, în acest an ar fi trebuit, cel puţin teoretic să fie pus în funcţiune grupul chinez de 600 de MW, cu tehnologie modernă. Nu a fost să fie. Discuţiile s-au reluat între timp şi în 2016 şi în noiembrie 2017 şi fiecare ministrul al Energiei a vorbit de grupul chinez de la Rovinari. Acesta ar fi urmat să folosească 4,5 milioane de tone de lignti anual de la carierele Pinoasa, Tismana şi Roşia, fiind garantate, prin urmare, locurile de muncă ale minerilor din zonă.
Mereu în aşteptare
Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul Huadian, are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operaţiunile Huadian includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic. Corporaţia are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, şi a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia. China Huadian a fost înfiinţată în 2002 de statul chinez, împreună cu alte patru corporaţii. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei, potrivit Ziarul Financiar.