Greenpeace nu vrea nici grupuri pe gaze!

În această perioadă se discută în Parlamentul European despre cum vor fi folosiți banii publici destinați recuperării după criza declanșată de pandemia COVID-19e, care a afectat economiile statelor membre și despre cum se pregătește Europa să confrunte crizele viitoare. Acești bani ar trebui folosiți pentru atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European, inclusiv pentru obținerea neutralității climatice în 2050.

Doi europarlamentari români blochează cu bună știință eforturile Europei și deturnează banii publici către investiții împotriva interesului general și a mandatului acordat de cetățeni. Domnii Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru, raportori în comisiile de Economie și Buget ale PE, au eliminat amendamentele care excludeau combustibilii fosili de la finanțare, chiar și după ce acestea fuseseră votate în Comisia de Mediu a Parlamentului European, ba chiar au propus includerea explicită a acestora printre investițiile posibile.

Astfel, nu numai că au preluat poziția lobby-ului industriei gazului, dar au și neglijat prerogativele Parlamentului European în calitate de co-legislator pentru că au plasat întreaga greutate a deciziei pe Taxonomie, o listă cu criterii în baza căreia Comisia Europeană va judeca toate proiectele de investiții propuse de statele membre, unde rolul Parlamentului va fi marginal.

Surse din Parlamentul European spun că negocierile au fost imposibile pentru că Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru erau preocupați doar de campania electorală din România. De dragul capitalului politic, aceștia vând opiniei publice din România iluzia sustenabilității gazului și sunt pregătiți să sacrifice obiectivele întregii Europe.

Acțiunea lor blochează eforturile Europei de a face tranziția către energie curată, deturnează banii care ar trebui investiți în energie regenerabilă și blochează economiile într-o industrie fără viitor, având în vedere că pentru atingerea neutralității climatice în 2050 va trebui să fie eliminat și gazul, cu mult înainte de expirarea duratei de viață a investițiilor.[1], a declarat Valentin Sălăgeanu, Director Executiv Greenpeace România.

[1]https://www.caneurope.org/docman/climate-energy-targets/3662-fossil-gas-should-not-receive-public-funds

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com