Greenpeace comentează protestele de la CEO!

Organizaţia de mediu Greenpeace România îşi exprimă într-un comunicat poziţia în legătură cu protestele de la Complexul Energetic Oltenia. Greenpeace susţine că grevele minerilor şi sărăcirea zonelor miniere vor continua.

„Grevele minerilor și sărăcirea zonelor miniere vor continua. Există soluții, dar statul român le ignoră

În contextul grevei recente a minerilor, Greenpeace România subliniază faptul că nu întâmplător producătorii de energie din cărbune, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier și energetic pe bază de cărbune salarii și condiții de muncă decente.

Cărbunele va fi curând istorie, declinul său a fost anunțat încă din anii 60’ peste tot în lume, iar numeroase state europene deja prioritizează și folosesc mai ales energie obținută din surse regenerabile(soare, vânt). Pur și simplu cărbunele nu mai este rentabil economic. De asemenea, exploatarea sa vine la pachet cu distrugerea mediului și cu efecte dezastruoase asupra  sănătății populației, fără a mai menționa și costurile adiționale aferente.

“Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranziție către noi oportunități de business local, nu va pregăti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bază de cărbune pentru noi locuri de muncă, crizele și protestele vor continua. Este necesară stabilirea unei viziuni pe termen lung, care să implice autoritățile locale și centrale, mediul economic, sindicatele, comunitățile locale. Până atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur își vor pierde locul de muncă, mediul și noi toți, pentru că respirăm aer toxic.”, a declarat Vlad Cătună, Greenpeace România.”(comunicat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com