Gorjul, pe harta deceselor din cauza gripei

Situaţia alarmantă în Gorj, după ce o femeie a decedat de gripă și alte trei cazuri sunt monitorizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Victima este din comuna Fărcăşeşti şi are 51 de ani. A ajuns cu problem la Spitalul Rovinari, după care a fost transferată la Târgu Jiu. Din păcate a decedat, intervenind mai mult complicaţii şi pe fondul existenţei altor boli. Organismul femeii a cedat. Femeia suferea de diabet zaharat, boală ischemică coronariană şi bronhopneumopatie obstructivă cronică, care cel mai probabil s-au acutizat.

Resuscitată

“Am încercat să corectăm în primul rând anemia pentru care era trimisă la noi, s-au pus patru pungi de sânge, patru zile succesive, starea generală după administrarea sângelui a fost cât de cât satisfăcătoare, s-a ameliorat, ulterior a avut o cădere bruscă, alterare imediată a stării generale. S-a instituit un edem pulmonar, o complicaţie care apare în astfel de cazuri, edem pulmonar acut, a fost retransferată în ATI, intubată, ventilată mecanic, în final a decedat”, a spus directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Costinel Popescu.

 Măsuri pentru prevenire

În conformitate cu Metodologia de supraveghere a gripei, infecţiilor acute respiratorii şi a infecţiilor respiratorii acute severe,  emisă de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a implementat şi derulează supravegherea  acestor tipuri de îmbolnăviri. Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanent. Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave. „În acest context, pentru a evita îmbolnavirea, facem următoarele recomandări: -nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; -mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât dupa ce a fost spălată cu apă şi săpun; -se vor evita aglomeraţiile umane; -se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut); -curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor. Dacă o persoană prezintă semene de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Numărul deceselor la nivel national ajunsese luni la 23.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com