Gorj: Grup de lucru pentru elaborarea Planului Teritorial de Tranziție Justă

Județul Gorj va avea un Plan teritorial de Tranziție Justă.

Având în vedere dezbaterile apărute în spațiul public cu privire la Fondul de Tranziție Justă, facem următoarele precizări, pentru o informare corectă a opiniei publice:

Consiliul Județean Gorj a început demersurile pentru accesarea surselor de finanțare puse la dispoziție de Uniunea Europeană, destinate tranziției de la energia pe bază de combustibili fosili încă din luna decembrie 2019. În cele ce urmează, punem la dispoziție informațiile și documentele care justifică activitatea instituției precum și implicarea în acest proces.

Astfel:

–           În decembrie 2019, urmare a anunțului președintelui Comisiei Europene cu privire la politicile de decarbonare a energiei la nivelul Uniunii Europene și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, Consiliul Județean Gorj a făcut primele demersuri pentru identificarea și accesarea de fonduri puse la dispoziție regiunilor afectate de restrângerea producției de energie pe bază de combustibili fosili. Astfel, în data de 18 decembrie 2019, Consiliul Județean Gorj, alături de 13 primării din județ a transmis către Guvernul României, Ministerul Fondurilor Europene și Comisiei Europene un memoriu prin care propunea utilizarea instrumentului de finanțare Investiții Teritoriale Integrate (ITI), disponibil la acea dată doar pentru Valea Jiului, prin includerea județului Gorj în platforma Regiunilor Miniere în Tranziție și transformarea „ITI Valea Jiului” în „ITI Regiuni miniere ale cărbunelui”.

–           În data de 14 ianuarie 2020, Comisia Europeană (DG ENER), prin reprezentantul Platformei Regiunilor Miniere în Tranziție, răspunde memoriului transmis, precizând că „decizia de includere a unor regiuni adiționale” în platformă „este apanajul Guvernului României”.

–           În aceeași zi, Comisia Europeană anunță Planul de Investiții pentru o Europă durabilă, în cadrul căruia se propune un Mecanism pentru o tranziție justă, inclusiv un Fond pentru tranziție justă (JTF), concentrat asupra regiunilor și sectoarele cele mai afectate de reducerea producției de energie pe bază de combustibili fosili. Precizăm că, potrivit Planului anunțat de Comisia Europeană, JTF este unul dintre cei trei piloni de finanțare, cu o valoare de 7,5 miliarde de euro. Consiliul Județean Gorj a luat act de această decizie a Comisiei Europene și, în data de 20 ianuarie 2020 a transmis către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri o adresă prin care a solicitat includerea Gorjului în Planul Teritorial de Tranziție Justă (PTTJ), ce urma să fie elaborat pentru accesarea sumelor disponibile României prin JTF.

–           În data de 10 februarie 2020, Ministerul Fondurilor Europene răspunde memoriului din 18 decembrie 2019, înaintat de Consiliul Județean Gorj, prin care anunță că „lipsa unei strategii de restructurare pentru regiunea Gorj face dificilă înființarea unui ITI în această zonă”. Totodată, recomandă Consiliului Județean Gorj utilizarea Fondului pentru tranziție justă, recomandare tardivă, având în vedere că instituția făcuse deja demersurile în acest sens încă din 20 ianuarie 2020.

–           În data de 4 martie 2020, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri răspunde adresei din 20 ianuarie 2020, trimisă de către Consiliul Județean Gorj, prin care anunță că, în Anexa D la Raportul de țară întocmit de Comisia Europeană – Îndrumar investițional al JFT 2021 – 2027 pentru România „regiunile prioritare investiționale și condițiile cadru pentru aplicarea imediată a JFT 2021 – 2027 sunt Hunedoara și Gorj”. Totodată, au fost incluse și județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

–           Concomitent, în data de 4 martie 2020, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, la solicitarea Ministerului Fondurilor Europene (solicitare formulată în cadrul ședinței din 2 martie 2020), transmite o informare cu privire la primele etape ce trebuie parcurse pentru implementarea Fondului de Tranziție Justă, precum și solicitarea de propunere a unor noi zone care s-ar califica pentru finanțare.

–           În data de 5 martie 2020, Consiliul Județean Gorj a răspuns la comunicarea ADR Sud Vest Oltenia, solicitând agenției să organizeze „o consultare cu factorii interesați din Județul Gorj în vederea discutării nevoilor de investiții prioritare menite să atenueze costurile socio-economice ale tranziției”. Totodată, prin aceeași adresă, instituția a solicitat „implicarea directă a autorităților publice din județul Gorj în procesul de elaborare a Planurilor pentru tranziție justă”.

–           În data de 29 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Platforma pentru tranziție justă, care va ajuta statele membre să își elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să acceseze fonduri de la bugetul Mecanismului pentru o tranziție justă, de peste 150 de miliarde de euro. În ajutorul Guvernului României, Comisia Europeană, prin DG REFORME a alocat resurse financiare pentru achiziționarea de servicii de consultanță pentru elaborarea Programului Operațional de Tranziție Justă și, implicit, a celor 6 Planuri Teritoriale de Tranziție Justă, pentru județele Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Procedura de elaborare a PTTJ-urilor a fost, astfel, condiționată de achiziția serviciilor de consultanță, de către Comisia Europeană.

–           În data de 6 octombrie 2020, are loc prima întâlnire online, organizată de Ministerul Fondurilor Europene cu reprezentanții celor 6 județe și ADR-uri, în care sunt prezentați cei trei piloni ai Mecanismului pentru o Tranziție Justă (MTJ), Programul Operațional Tranziție Justă, precum și modelul planului teritorial pentru o tranziție justă conținut de propunerea de regulament JTF.

–           În data de 12 octombrie 2020, ADR SV Oltenia a solicitat Consiliului Județean Gorj ca până pe data de 13 octombrie 2020, să definitiveze etapele pentru elaborarea Planului Operațional de Tranziție Justă, respectiv:

  1. Selectarea teritoriului/arealului care va fi sprijinit prin POTJ la nivel de județ;
  2. Constituirea unui Grup de lucru (GL) la nivelul fiecărui teritoriu selectat.

–           În data de 13 octombrie 2020, Consiliul Județean Gorj a transmis către ADR SV Oltenia, conform solicitării, următoarele:

  1. Arealul selectat pentru a fi sprijinit prin Programul Operațional Tranziție Justă reprezintă întreg teritoriul județului Gorj, motivat de faptul că în fiecare localitate există un număr considerabil de persoane care lucrează în cadrul Complexului Energetic Oltenia sau în cadrul activităților conexe.
  2. Grupul de lucru propus la nivelul teritoriului selectat (Județul Gorj) cu următoarea componență (conform recomandărilor Ministerului Fondurilor Europene*):
  • Consiliul Județean Gorj;
  • Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia;
  • Primăria Municipiului Târgu Jiu, Primăria Municipiului Motru, Primăria Orașului Turceni și Primăria Orașului Rovinari;
  • Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă;
  • Complexul Energetic Oltenia, S.C. Artego S.A., UATAA Motru;
  • Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (Facultatea de Inginerie);
  • Inspectoratul Școlar Județean Gorj (învățământul profesional și tehnic);
  • ONG-uri, GAL-uri;
  • Sindicate: Federația Națională Mine Energie, Federația Univers, Federația Energetica, Federația Petrom-Energie.

* MFE a propus următoarea componență ( fără a fi exhaustivă ):

         ADR (AM POR)

         Consiliul Județean,

         Primării (atât a municipiului reședință de județ cât și a orașelor din interiorul teritoriului selectat!),

         AJOFM,

         Mediul privat (întreprinderi mari și IMM-uri electro-intensive sau mari poluatori – în activitate) și asociații profesionale,

         Mediul academic,

         ONG-uri,

         Sindicate

Cu mențiunea că lista poate fi completată în funcție de relevanța propunerilor. Aceste GL vor fi coordonate de MFE și vor fi completate de reprezentanți ai partenerilor instituționali de la nivel central (MLPDA, MEEMA, MMAP, MMPS, SGG) precum și de consultanții selectați pentru România de DG REFORM și experții JASPERS.

Ulterior, la data de 27 noiembrie 2020, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia solicită reanalizarea componenței Grupului de lucru și transmiterea variantei finale până la data de 4 decembrie 2020. În data de 4 decembrie 2020, conform solicitării, își exprimă acordul asupra componenței Grupului de lucru, în forma transmisă și completată de către ADR SV Oltenia/Ministerul Fondurilor Europene.

–           În data de 24 noiembrie 2020 are loc a doua videoconferință organizată de Ministerul Fondurilor Europene cu reprezentanții celor 6 județe selectate în cadrul Mecanismului de Tranziție Justă (Gorj, Hunedoara, Prahova, Dolj, Galați și Mureș), având ca temă rezultatul celor două activități convenite a fi realizate, respectiv propunerea privind teritoriul selectat și componența grupurilor de lucru.

–           În data de 7 decembrie 2020, prin intermediul ADR SV Oltenia este transmisă către Consiliul Județean Gorj o informare din data de 2 decembrie 2020 a Ministerului Fondurilor Europene, prin care sunt detaliate concluziile videoconferinței precum și calendarul activităților pentru elaborarea Planului Teritorial de Tranziție Justă. Una din activități prevede ca „până pe 17 decembrie, fiecare GL (grup de lucru) va completa și transmite către MFE: Capitolul 1 Prezentarea procesului de tranziție și identificarea celor mai afectate teritorii din statul membru  sub-capitolul 1.2. Identificarea teritoriilor care se preconizează că vor fi cele mai afectate și justificarea acestei alegeri, cu estimarea corespunzătoare a impactului economic și asupra ocupării forței de muncă pe baza prezentării de la secțiunea 1.1  din ANEXA II- MODEL PENTRU PLANURILE TERITORIALE PENTRU O TRANZIȚIE JUSTĂ”

Facem precizarea că, la data respectivă, atribuțiile Consiliului Județean Gorj, ca membru al Grupului de lucru pentru elaborarea Planului Teritorial de Tranziție Justă nu erau reglementate, motiv pentru care a fost înaintată către Ministerul Fondurilor Europene adresa nr. 16580/09.12.2020, prin care sunt solicitate clarificări referitoare la:

  • alocarea financiară a Programului Operațional Regional Tranziție Justă pentru cele 6 județe, respectiv pentru județul Gorj;
  • calitatea și rolul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în cadrul Programului Operațional Tranziție Justă;
  • rolul și atribuțiile Consiliului Județean Gorj în cadrul grupului de lucru propus la nivel județean;
  • actele normative care stabilesc rolul și responsabilitatea fiecărei entități membre în Grupul de lucru.

Ca răspuns la solicitarea Consiliului Județean Gorj nr. 16580/09.12.2020, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene (actualmente Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) ne transmit că „pe considerentele experienței și expertizei privind implementarea efectivă a fondurilor europene, ADR-urile vor coordona împreună cu Consiliile Județene aceste GL-uri la nivel regional și local. Astfel, forma de coordonare a elaborării PTTJ este una multi-nivel, fiind aleasă de MFE pentru a permite pe de o parte utilizarea la maxim a experienței acumulată de ADR-uri în precedenta perioadă de programare iar pe cealaltă parte, pentru a crește gradul de implicare, asumare și responsabilitate a UAT-urilor cărora li se adresează finanțările oferite prin intermediul Programului Operațional Tranziție Justă. Mai mult decât atât, aplicarea principiilor privind transparența și dialogul în această formă de coordonare, va permite POTJ să minimalizeze eventuale sincope și întârzieri care pot apărea la momentul lansării ghidurilor și apelurilor, având în spate această colaborare și implicare a tuturor stakeholder-ilor relevanți de la nivelul celor 6 județe încă de la momentul elaborării PTTJ. Suntem conștienți de schimbările majore care se întâmplă în structura ADR-urilor din perspectiva transformării în AM-uri și avem încredere că la începutul anului 2021 va fi clarificat statutul și rolul ADR atât în ceea ce privește elaborarea PTTJ, cât și în ceea ce privește implementarea sprijinului oferit celor 6 județe pentru perioada 2021-2027 prin POTJ”.

–           În data de 15 decembrie 2020 are loc prima întâlnire online cu reprezentanții Frankfurt School of Finance and Management, consultanții DG REFORME selectați pentru sprijinirea Ministerului Fondurilor Europene și a Grupurilor de lucru în elaborarea Planului Teritorial de Tranziție Justă, ocazie cu care reprezentanții Consiliului Județean Gorj au făcut precizarea că, în vederea completării Capitolului 1 din plan sunt necesare informații referitoare la activitatea Complexului Energetic Oltenia și implicațiile pe care le are în plan economic o viitoare tranziție de la producția de energie pe bază de combustibili fosili, informații indisponibile oficial până la această dată.

În vederea obținerii acestor date, Consiliul Județean Gorj a înaintat adrese către Complexul Energetic Oltenia prin care a informat conducerea entității economice asupra apartenenței la Grupul de lucru și a solicitat informații relevante în vederea elaborării PTTJ, respectiv calendarul privind încetarea sau reducerea activității de producție energetică pe bază de cărbune, informații privind numărul de locuri de muncă afectate de această reducere, estimări privind capacitatea instalată rămasă după restructurare etc.

–           În data de 17 decembrie 2020 Consiliul Județean Gorj a întocmit și transmis către Ministerul Fondurilor Europene Capitolul 1 Prezentarea procesului de tranziție și identificarea celor mai afectate teritorii din statul membru  sub-capitolul 1.2., utilizând datele publice disponibile, documentul fiind pus la dispoziția celorlalți membri ai Grupului de lucru, cu propunerea de modificare sau completare a acestuia.

–           În data de 15 ianuarie 2020, Ministerul Fondurilor Europene a solicitat Consiliului Județean Gorj „informații în vederea elaborării Planurilor Teritoriale pentru o Tranziție Justă”, respectiv:

  • oferta educațională pentru filiera vocațională/învățământ profesional și tehnic, precum și numărul de absolvenți la nivel județean, acoperind perioada 2010-2019;
  • persoanele juridice, altele decât SRL și SA (respectiv: PFA, Întreprinderi Individuale etc., numărul noilor întreprinderi înființate/intrate în insolvență/faliment per cod CAEN), la nivel județean, acoperind perioada 2010-2019;
  • situația la nivel județean cu informații despre: cifra de afaceri, număr de angajați, cod CAEN, profit, pierderi, adresă sediu social (UAT și SIRUTA), acoperind perioada 2010-2019;
  • numărul întreprinderilor care au punct de lucru în județul Gorj, cu informații despre: cifra de afaceri, număr de angajați, cod CAEN, profit, pierderi, adresă punct de lucru (UAT și SIRUTA), acoperind perioada 2010-2019.

Ca răspuns la solicitările instituției noastre, formulate în baza adresei Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova-Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj, Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă  Tribunalul Gorj și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, au transmis, în data de 25.01.2021, respectiv 26.01.2021, în format electronic, informațiile solicitate, acestea fiind transmise către ministerul de resort în data de 26.01.2021.

Consiliul Județean Gorj a conștientizat efectele politicilor de decarbonare a energiei la nivelul Uniunii Europene și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și și-a manifestat interesul ca Planul Teritorial de Tranziție Justă să fie elaborat într-o manieră cât mai coerentă și ancorată în realitățile economice și sociale ale județului Gorj.

Având în vedere că instituția noastră a construit o bază solidă în elaborarea PTTJ-ului pentru județul Gorj, facem un apel către toți factorii implicați să adere la acest demers, care la această dată constituie o sursă certă de finanțare a investițiilor care vor asigura viitor economic și social al județului Gorj.

Fără o implicare activă și asumată a tuturor factorilor interesați, de la nivelul județului Gorj, în elaborarea PTTJ, județul Gorj  riscă să furnizeze informații care nu reflectă întrutotul situația economică la zi, ceea ce va conduce la o alocare a fondurilor neechitabilă în cadrul Programului Operațional Tranziție Justă 2021-2027.

Consiliul Județean Gorj,

PREȘEDINTE

Cosmin-Mihai Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com