Giurcău de la Protecţia Consumatorilor îi învaţă pe cumpărători cum să citească o etichetă la sticla de vin

Mădălin Giurcău, comisarul şef adjunct de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Gorj, le transmite sfaturi consumatorilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Recomandările vizează folosirea vopselei de ouă, cum să alegem carnea, dulciurile sau cum să citim corect eticheta de la sticla de vin.

„SFATURI PENTRU CONSUMATORI

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale rugăm consumatorii să țină cont de următoarele recomandări:

Folosiți doar vopsea realizată special pentru ouă

Trebuie să ne asigurăm că, înainte de le vopsi, ouăle sunt proaspete. Așadar, este recomandat să le cumparam doar din locuri special amenajate, autorizate, și nu de pe marginea drumului, chiar dacă prețul este mai mic decat cel din magazine. Atunci cand cumpărăm ouă în vrac, trebuie să știm categoria de calitate (A), categoria de greutate ( XL, L, M sau S) și să avem informații legate de metoda de creștere a găinilor, de semnificația codului producătorului și de data de expirare.

La fel de atenți este bine să fim și în ceea ce privește vopseaua de ouă. Este extrem de important să o achiziționam doar din locuri autorizate și să citim cu atenție eticheta produsului, care trebuie să includă: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiunile de utilizare și data de expirare.

Nu se utilizează la vopsirea ouălor vopsea menită pentru o cu totul altă utilizare, precum cea tipografică sau cea pentru textile, întrucât poate fi toxică.

 

Cum ne dăm seama dacă achziționăm carnea pe care ne-o dorim

Carnea pentru masa de Paște, fie că este de miel sau nu, este recomandat să o cumpărăm numai din locuri special amenajate și autorizate, adica din macelării și magazine alimentare, în niciun caz din portbagajele mașinilor sau de la tarabe.

Trebuie să ne asigurăm că pe carnea achiziționată există ștampila de control sanitar-veterinar și că un aspect normal – nu prezintă mucilagii, nu are culoare modificată și prezintă o consistență normală. Carnea trebuie să aibă la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică atât la suprafață, cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie proaspăt. Pentru a ne asigura că este carne de miel, putem să verificăm dentiția specifică erbivorelor, respectiv lipsa caninilor.

 

Cum trebuie să arate ciocolata proaspătă

În cazul în care cumpărăm cozonacul sau checul neambalate, este important să ne asigurăm ca îl primim în recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte. Atunci când îl achiziționăm din magazine, recomandarea specialiștilor este să fim atenți la data de expirare.

În cazul ciocolatei, a produselor din ciocolată și a celor pe bază de cacao și grăsimi vegetale, este bine să ne asigurăm că pe etichetă sunt trecute denumirea produsului, numele și adresa producătorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului, data de expirare și condițiile de depozitare.

Pentru ciocolată și produse din ciocolată, este menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente. În cazul ciocolatei umplute, este menționat produsul de umplutură. Greutatea produsului trebuie sa apară pe etichetă doar dacă produsul are peste 50 de grame. După ce cumpărăm produsul, trebuie să verificăm starea în care se afla: ciocolata proaspată trebuie să aibă o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctoasă și casantă la rupere.

 

Ce este obligatoriu să includă eticheta unei sticle de vin

Ca să ne asigurăm că vom consuma un vin de calitate, este bine să verificăm dacă următoarele informații se regăsesc pe etichetă: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului în funcție de conținutul de zaharuri.

Aspectul vinului trebuie să fie de o culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități aflate în suspensie. Atunci când întoarcem sticla cu dopul în jos, vinul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități ori scurgeri.”, potrivit unui comunicat semnat de Giurcău.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com