Germania virează către energia verde

Guvernul german va debloca încă de anul acesta 60 de miliarde de euro fonduri de la buget pentru finanţarea ”investiţiilor viitorului”, în special pentru a atinge obiectivele climatice ale noii coaliţii guvernamentale de la Berlin, a declarat vineri ministrul german de finanţe Christian Lindner, potrivit AFP.

O parte din aceşti bani vor proveni din fondurile alocate combaterii pandemiei şi efectelor economico-sociale ale acesteia, dar care nu au fost folosite integral. Parlamentul german autorizase în acest scop la începutul anului guvernul să se împrumute cu 240,2 miliarde de euro, o sumă record într-o ţară obişnuită cu rigoarea bugetară.

Prin urmare, guvernul noului cancelar Olaf Scholz doreşte să redirecţioneze banii rămaşi pentru a investi masiv în tranziţia energetică şi digitalizarea economiei germane, un proiect de rectificare bugetară în acest sens urmând să fie prezentat luni în şedinţa de guvern.

Planul de 60 de miliarde de euro va da ”un impuls economiei naţionale” a Germaniei, a promis ministrul liberal Christian Lindner, un adept al rigorii bugetare. Partenerii săi de guvernare, social-democraţii cancelarului Scholz şi, mai ales, ecologiştii, pledează în schimb pentru mai multă relaxare bugetară şi au pus în fruntea priorităţilor lor investiţiile masive, indispensabile pentru tranziţia ecologică şi pentru digitalizarea economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com