Fondul Proprietatea şi-a făcut un obicei din a hărţui în instanţă companiile energetice

O agenţie a statului român, Fondul Proprietatea, acţionar la mai multe companii strategice, precum cele energetice, şi-a făcut un obicei în ultimii ani din a da în judecată firmele la care deţine acţiuni. Este şi cazul Complexului Energetic Oltenia unde Fondul Proprietatea a imputat sume de bani unor foşti directoridin CEO. Fondul Proprietatea le-a cerut la Tribunalul Olt daune de două milioane de lei pentru că au livrat cărbune fără să fie siguri că vor primi şi banii. Prejudiciul a fost estimat la 200 de milioane de lei. Este vorba de directorii care au deţinut funcţii de conducere în perioada 1 iunie 2012-30 iunie 2013.

Prejudiciile pe fiecare Directorat

Directorii chiar au prelungit contractele prin acte adiţionale. Prejudiciile au fost estimate pentru fiecare Directorat în parte: Directoratul Bălăşoiu, Alecu, Nica, Motocu, Ogârlaci: 48.911.661 lei; Directoratul Ciurel, Petroniu, Pităroiu, Motocu, Ogârlaci: 84.159.481 lei; Directoratul Ciurel, Petroniu, Pităroiu, Medinţu, Antonie: 48.911.661 lei; Directoratul Ciurel, Petroniu, Medinţu, Antonie: 31.287.75 lei. La Tribunalul Olt instanţa le-a dat în această săptămână dreptate foştilor şefi din CEO. Fondul Proprietatea poate face recurs. Problema este că Guvernul trebuie să îşi asume în final ce intenţii are cu Fondul Proprietatea şi cu firmele pe care statul le deţine: ba sunt cu management privat, ba au fost solicitate să presteze pe datorie.

La judecată şi cu Engie România

Este de precizat că Fondul Proprietatea, acționar minoritar la ENGIE Romania SA, a depus o cerere de chemare în judecată în fața Tribunalului București împotriva membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor ENGIE România SA pentru recuperarea daunelor cauzate Companiei prin aprobarea, încheierea și executarea contractelor de servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar, ENGIE SA, în perioada 2011-2015, conform profit.ro.

„Potrivit datelor aflate la dispoziția Fondului, în 2015, valoarea totală a acestor contracte de servicii de consultanță strategică și management s-a ridicat la o sumă estimată de 12,9 milioane RON (echivalentul a 2,9 milioane de euro). Fondul consideră că aceste contracte pentru servicii de management și consultanță cu acționarul majoritar nu au fost nici necesare, nici adecvate, câtă vreme Compania are propriul Consiliu de Administratie și proprii directori, care au fost numiți de Adunarea Generală a Acționarilor cu scopul de a lua decizii de management și a acționa în interesul Companiei și al tuturor acționarilor săi și nu în beneficiul acționarului majoritar”, potrivit unui comunicat de presă al administratorul Fondului Proprietatea. Este de amintit că Fondul Proprietatea a evaluat la un moment dat acţunile CEO la zero lei, iar recent şeful FP a declarat despre colosul energetic din Oltenia că este la limita supravieţuirii. CEO nu mai trebuie să caute „inamici” în afara companiei, unul se află printre acţionari.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com