Firmele din Gorj nu renunţă la munca „la negru”

Şase persoane care prestau muncă nedeclarată au fost depistate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj în perioada 05-09.02.2018, patru dintre acestea neavând încheiat un contract individual de muncă, iar alte două prestând muncă în afara orelor stabilite în contractul individual de muncă cu timp parţial încheiat cu angajatorul .

Două spălătorii auto din municipiul Târgu-Jiu foloseau în activitate câte un angajat cu care nu încheiaseră anterior un contract individual de muncă, iar un angajator din domeniul comerţului din comuna Padeş folosea, în aceleaşi condiţii, doi salariaţi. Pentru fiecare persoană, inspectorii de muncă au aplicat o amendă de 20.000 de lei. Alte două cazuri de muncă nedeclarată au fost constatate în comuna Albeni, angajaţii încadraţi în muncă în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial fiind depistaţi la muncă în afara orelor de program. Pentru abaterile constatate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 95.000 de lei, din care 80.000 de lei pentru muncă nedeclarată, şi au impus celor 13 angajatori sancţionaţi 172 de măsuri pe care trebuie să le ducă la îndeplinire. În perioada amintită au fost efectuate 30 de controale, din care 29 axate pe depistarea muncii nedeclarate.

Pentru verificarea respectării normelor legale în ceeea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă au fost efectuate şapte controale la tot atâţia angajatori, fiind aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale din care două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei.

„Pentru a evita recidiva în ceea ce priveşte încălcarea legislaţiei muncii, angajatorii sancţionaţi de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj pentru muncă nedeclarată vor fi informaţi în scris despre principalele obligaţii pe care trebuie să le respecte în relaţiile de muncă, cât şi despre sancţiunile pe care le riscă în caz contrar”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com