Filip nu renunţă la războiul cu Boza şi pregăteşte noi proteste. Boza îi reaminteşte că 80% din populaţia din Rovinari depinde de CEO

Conflictul dintre primarul din Rovinari, Robert Filip, şi managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorinel Boza, este departe de a fi încheiat. Sorin Boza a transmis că viitorul depozit de cărbune va răspunde tuturor cerinţelor de mediu şi va fi gata la începutul anului viitor. Primarul din Rovinari, care, pe 31 august, a organizat un protest cu mii de oameni în oraş, nu este mulţumit de atitudinea conducerii CEO şi îşi face jocul de primar, dat fiind faptul că a promis în campania electorală că oraşul nu va mai fi poluat cu praf de cărbune de la depozitul de la Cariera Roşia.

Ce promite iar Boza

„Amenajarea noului depozit de carbune de la EMC Rosia care va raspunde tuturor cerintelor de mediu este una dintre investitiile prioritare de mediu derulate de CE Oltenia in prezent, care va fi finalizata la inceputul anului viitor si pentru care au fost parcursi toti pasii legali necesari. Executarea lucrarilor a fost ingreunata de anumiti factori externi:

renuntarea la amplasamentul stabilit initial din cauza blocajelor intervenite in negocierile purtate cu proprietarii de terenuri pe care urma sa se realizeze noul depozit de carbune si repozitionarea acestuia pe un alt teren;

intarzierile cauzate de derularea procedurilor de achizitie a lucrarilor si echipamentelor necesare.

Conducerea companiei a dispus o analiza detaliata periodica inca de acum un an a acestor cauze, pentru stabilirea tuturor masurilor necesare reducerii maxim posibile a perioadei de executie.

Redeschiderea pentru o perioada determinata a vechiului depozit reprezinta o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetica nationala – obiectiv primordial care ar trebui sa fie constientizat de orice factor politic, inclusiv din administratia publica locala. Depozitul trebuie sa asigure stocul de carbune necesar functionarii SE Rovinari cu 3 grupuri energetice in perioada de iarna.

Folosirea temporara a vechiului depozit nu poate fi realizata prin dispozitii ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea avand la baza siguranta sistemului energetic national conform estimarilor Dispeceratului Energetic National pentru acest sfarsit de an.

Pentru perioada utilizarii depozitului vechi, CE Oltenia a adoptat masuri de protectie a factorilor de mediu, respectiv montare de panouri fonoabsorbante cu o inaltime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m, precum si carcasari ale punctelor de deversare si înlocuirea rolelor uzate, influenta asupra mediului inconjurator urmand a fi monitorizata permanent. De asemenea, doua masini cu apa vor asigura umectarea carbunelui pe perioada depunerii in depozit.

Pentru evitarea problemelor de zgomot, s-a dispus scoaterea din circuitul de depozitare a concasorului si,  in plus, vor fi montate perdele de apa in zona buncarelor de preluare.

Precizam ca functionarea depozitului vechi de carbune de la EMC Rosia, in perioada de toamna – iarna a anului trecut, a fost monitorizata de Garda de Mediu si, conform notelor de constatare incheiate, nu au fost depasite limitele de praf impuse de legislatia in vigoare.

Reamintim ca 80% din populatia orasului Rovinari depinde, direct sau indirect, de locurile de munca ale salariatilor CE Oltenia din Bazinul Minier Rovinari şi de la Termocentrala Rovinari. De asemenea, suma platita de CE Oltenia pentru taxele si impozitele locale corespunzatoare activitatilor desfasurate in zona Rovinari reprezinta peste 70% din veniturile curente ale acestui oras.

In conditiile in care CE Oltenia este pilonul principal in sustinerea comunitatii orasului Rovinari, este de neinteles pozitia conducatorului administrativ al acestei comunitati de a initia proteste impotriva actiunilor CE Oltenia care respecta  hotararile de guvern emise in scopul mentinerii sigurantei energetice nationale.

Conducerea CE Oltenia isi manifesta toata disponibilitatea pentru dialog cu administratia publica a orasului Rovinari, similar cu toate comunitatile locale din zonele unde isi desfasoara activitatea, in scopul clarificarii tuturor aspectelor legate de necesitatile companiei, dar si de cele ale comunitatii din zona, deopotriva.

CE Oltenia a fost si este intersat de sanatatea locuitorilor din zonele sale de activitate,  acesta fiind si motivul pentru care a fost luata decizia de mutare a depozitului de la EMC Rosia pe un amplasament indepartat de zonele locuite ale orasului”, potrivit CEO.

Vor urma şi alte proteste

„Minciunile pe care conducerea CEO continuă să le vehiculeze echivalează cu refuzul de a dovedi, fie și în ceasul al doisprezecelea, o minimă responsabilitate față de sănătatea și viețile miilor de rovinăreni.

În continuare, punctez o parte dintre minciunile și aberațiile din comunicatul oficial emis de conducerea CEO:

 1. Sorinel Boza, președintele Directoratului, minte că decizia redeschiderii depozitului în vechea locație a fost luată de Guvern, și nu de șefii CEO, în condițiile în care Boza este cel care a solicitat în scris, expres, să fie folosit în continuare vechiul depozit
 2. Sorinel Boza minte că Termocentrala Rovinari nu poate funcționa cu trei grupuri, fără realizarea de stoc de cărbune în vechiul depozit
 3. Sorinel Boza minte că Garda de Mediu a emis documente oficiale conform cărora anul trecut vechiul depozit de cărbune nu a depășit limitele de praf impuse de legislația în vigoare
 4. Sorinel Boza minte că a monitorizat permanent lucrările de construire a noului depozit, în condițiile în care acestea înregistrează deja o întârziere de câțiva ani, fiind depășite toate termenele de finalizare angajate public de conducerea CEO
 5. Sorinel Boza minte că este preocupat de finalizarea în cel mai scurt timp posibil a noului depozit, în condițiile în care niciunul dintre angajații CEO implicați în contractarea și monitorizarea lucrărilor n-a primit niciun fel de sancțiune
 6. Sorinel Boza consideră că salariații CEO care locuiesc în Rovinari sunt datori să îndure poluarea generată de vechiul depozit de cărbune, tocmai pentru că sunt salariați CEO. Sorinel Boza pare să nu știe că pentru orice companie resursa umană este cea mai importantă și că ea trebuie, înainte de toate, respectată și nicidecum pusă în pericol.

 

Pentru restabilirea adevărului și pentru corecta informarea a cetățenilor din Rovinari, în primul rând, solicit conducerii CEO să facă, în cel mai scurt timp, următoarele clarificări:

 1. Care este costul estimat inițial pentru construirea noului depozit de cărbune, cât s-a cheltuit, în realitate, până în prezent, și care vor fi costurile totale
 2. Care este raportul cost – beneficiu, din moment ce, din datele publice existente, până în prezent s-au cheltuit peste 500 de miliarde lei vechi cu construirea noului depozit, în condițiile în care e departe de a fi finalizat?
 3. De ce nu s-a decis folosirea depozitului de la Pinoasa? Cumva pentru că a fost necesară inventarea de lucrări de sute de miliarde de lei vechi, pentru firmele de casă ale conducerii CEO?
 4. Care sunt termenele succesive de finalizare a noului depozit de cărbune, angajate prin contractele încheiate până în prezent?
 5. Care au fost sancțiunile aplicate angajaților CEO implicați în contractarea și monitorizarea lucrărilor de construire a noului depozit de cărbune, în condițiile în care acesta trebuia finalizat de câțiva ani?
 6. De ce nu sunt făcute publice toate contractele încheiate de CEO pentru realizarea noului depozit, inclusiv ultimul, în valoare de 165 miliarde lei vechi, încheiat cu S.C. GRIMEX S.R.L.?
 7. De ce nu sunt făcute publice acordurile de redeschidere a vechiului depozit de cărbune, emise de instituțiile statului care se ocupă de protecția mediului înconjurător? Cumva pentru că nu există astfel de acorduri?
 8. De ce conducerea CEO a preferat să vândă pe tot parcursul anului cantități uriașe de cărbune unor firme private, în loc să constituie din timp stocurile de cărbune necesare pentru iarna viitoare?

….Am convingerea că, mai devreme sau mai târziu, șefii CEO vor învăța să-i respecte cu adevărat pe locuitorii orașului Rovinari”, potrivit lui Robert Filip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com