FESTIVALUL CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „MARIA LĂTĂREŢU”

Cea de-a XXVII-a editie a Festivalului-concurs  “Maria Lătărețu”  se va organiza la Târgu Jiu în perioada 8-11 noiembrie 2022.

Organizatori: Consiliul Județean Gorj, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu Jiu, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu Gorj, Liga Culturală „Fiii Gorjului” Bucureşti.

Şi de această dată festivalul se adresează soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti (neangajați într-o instituție profesionistă de spectacole).

Secțiunile din concurs:

 1. a) solişti vocali;
 2. b) solişti intrumentişti.

Condiții de participare:

Pot participa solişti vocali şi solişti instrumentişti (băieti/fete), cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani.  Fiecare concurent se prezintă cu două piese:

– doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic, fără acompaniament;

– o melodie ritmată, cu acompaniament orchestral.

Laureații Marelui Premiu şi Premiul I obținute la edițiile anterioare ale Festivalului nu pot participa în concurs.

Fişa de concurs (anexată ), însoţită de partiturile melodiilor şi de copie după cartea de identitate se expediază pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, str. Calea Eroilor, nr. 15, cod 210135, Târgu Jiu, Gorj, e-mail  [email protected] până la data de 4 noiembrie 2022, pentru a da posibilitatea orchestrei să asigure o mai mare operativitate în desfăşurarea preselecției.

Concurenții sunt aşteptati în ziua de 8 noiembrie 2022, înainte de începerea preselectiei, la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” Târgu Jiu (str.11 iunie 1848, nr.98, Târgu Jiu).  Cei care vin de la distanțe mari pot sosi din data de 7 noiembrie 2022.

Concurenții minori (sub 18 ani) pot fi însoțiți, pe tot timpul participării la festival, de către o singură persoană (părinte, profesor, etc.) ce beneficiază la rândul său, de servicii hoteliere, ca şi concurentul. Preselecția se va desfăşura în data de 8 noiembrie, începând cu orele 15.00, în prezența juriului național.

Pentru concurenți cheltuielile de transport vor fi suportate de către participanți (direct sau prin instituțiile culturale din zona de domiciliu). Înainte de începerea preselecției, toți concurenții vor achita la casieria Ansamblului o taxă de participare/ înscriere de 30 lei.

Pentru cei admişi, repetiţiile cu orchestra se vor desfăşura în fiecare zi de concurs, începând cu 9 noiembrie, ora 9.00, la sediul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului.  Acompaniamentul orchestral, pe toată durata festivalului, va fi asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu. Spectacolele-concurs se vor desfăşura în zilele de 9 şi 10 nolembrie, ziua de 11 noiembrie fiind rezervată decernării premiilor.

Pe lângă spectacolele din Festival, pot avea loc și alte manifestări culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătăreţu de la Bălceşti la Târgu Jiu şi vor readuce în memoria gorjenilor tradiţii folclorice şi nestemate din lada de zestre. Ordinea intrării în concurs se va afişa în fiecare zi la locul de cazare și la sala de repetiţii. Nu va exista o tragere la sorți, asigurându-se astfel o varietate zonală a spectacolelor. În serile de 9 şi 10 noiembrie, după spectacolele-concurs, se vor desfăşura recitaluri oferite, de Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu” al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu (în prima seară) şi Orchestra Populară „Rapsozii Botoşanilor — Ioan Cobâlă”(în 10 noiembrie).

Şi anul acesta festivalul se va încheia cu un spectacol de excepție (11 noiembrie 2022) susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului- şi invitați ai acestuia. Juriul concursului va fi alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, interpreți, redactori muzicali, profesori, precum și din personalităti locale. Aceştia vor aprecia calitățile interpretative, repertoriul, autenticitatea portului, prezența scenică, cu note de la 1 la 10, într-o fişă individuală, pe baza căreia, prin centralizare, se va decide punctajul fiecarui concurent.

Juriul are latitudinea de a redistribui premiile şi poate clasa doi concurenți pe același loc, în funcție de rezultatele din concurs.

Premille Festivalului:

 1. a) soliști vocali
 • Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, în valoare de 5000 lei, oferit de Consiliul Județean Gorj, prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”;
 • Premiul I, în valoare de 4000 lei, oferit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj;
 • Premiul al II-lea, în valoare de 3000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”;
 • Premiul al III-lea, în valoare de 2000 lei, oferit de Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu;
 • 2 mențiuni, în valoare de 1000 lei fiecare, oferite de CJCPCT Gorj.
 1. b) soliști instrumentiști:
 • Premiul I, în valoare de 4000 lei, oferit de Liga Culturală „Fiii Gorjului” din București;
 • Premiul al II-lea, în valoare de 3000 lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Goijului”;
 • Premiul al III-lea, în valoare de 2000 lei, oferit de Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu,
 • 2 menţiuni, în valoare de 1000 lei fiecare, una oferită de către Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, şi cealaltă de către Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu.

Premiul special  al urmașilor din familia Maria Lătăreţu.

Fiecare laureat va primi, pe Iângă premiul în bani, diploma şi trofeul festivalului, pe care se va înscrie locul obținut. Aceleași însemne (diplome şi trofee) pot reveni și celorlalţi concurenţi, membrilor juriului, precum şi celor care au contribuit la buna desfășurare a festivalului. Sumele propuse pentru premiere sunt în valoare brută, fiind supuse impozitării. Cheltuielile ocazionate de festival vor face obiectul unui protocol ce se va încheia în baza prezentului regulament, cu acordul organizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com