Emisiile de CO2 sunt în scădere la nivelul UE

Emisiile de CO2 ale sectorului energetic din Uniunea Europeană au scăzut cu 12% în anul 2019. Sectorul de energie electrică din Uniunea Europeană a emis anul trecut o cantitate de dioxid de carbon cu 12% mai mică decât în 2018, în condiţiile în care producţia de electricitate pe bază de cărbune a scăzut cu 24%, arată un studiu realizat de Agora Energiewende şi Sandbag. În 2019, pondere regenerabilelor în producţia de electricitate a UE a atins un nivel record de 34,6%, cu 1,8 punct procentuale peste nivelul din 2018.

În schimb, în 2019 comparativ cu 2018, producţia de electricitate pe bază de cărbune în UE a scăzut cu 24% şi în prezent este la jumătate faţă de nivelul din 2007. Anul trecut, alte două ţări (Grecia şi Ungaria) s-au angajat să înceteze să mai producă electricitate pe bază de cărbune, în 2028 respectiv 2030, ceea ce duce numărul total al ţărilor care nu vor mai produce electricitate pe bază de cărbune în 2030 la 20 din 28 de state.

„Dacă ne uităm la Europa Occidentală, 70% din toate termocentralele pe bază de cărbune vor fi închise în următorii ani. Până la finele acestui deceniu, cărbunele va mai fi folosit doar într-o minoritate de pieţe, precum Germania, Polonia, România, Bulgaria, Cehia şi Slovenia”, a declarat Kristian Ruby, secretarul general al Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria electrică de pe tot continentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com